Inspiraci pro tento recept jsem nalezla v německé knize “Lahodné koláče s čerstvým ovocem”. Moučník připravuji většinou z celozrnné špaldové mouky, občas do těsta přidám navíc lžíci melasy, která mu dodá zase jiný rozměr.
Budete potřebovat
- 150g jemně mleté mouky (dala jsem 100g jemně mleté celozrnné špaldové a 50g hladké)
- 100g jemně hořké čokolády
- 100g másla
- 4 střední vejce
- 80 g přírodního cukru (nebo přírodní sirup)
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 100 g na jemno nasekaných nebo podrcených ořechů (vlašské nebo piniové)
- špetku soli
- 500 g ovoce (broskve, borůvky)
Postup
- Rozklepněte vejce, oddělte bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh, odložte ho do lednice.
- Ve vodní lázni nebo v malém rendlíku na mírném stupni rozpustťe čokoládu spolu s máslem. Rozpuštěnou čokoládu s máslem smíchejte s cukrem a umíchejte nebo ušlehejte do lehké pěny.
- Vlijte žloutky a ideálně přes sítko prosejte mouku s práškem do pečiva.
- Na závěr vmíchejte jemně nadrcené ořechy a sníh z bílků. Sníh je potřeba vmíchat opatrně, aby zůstal nadýchaný.
- Těsto naplňte do vymazané a vysypané formy a navrch rozložte menší kousky ovoce. Protože je těsto docela hutné, zlehka ovoce zatlačte do těsta.
- Pečte na 180 stupňů přibližně 40 minut.
- Pro slavnostnější verzi ozdobte čokoládovou polevou nebo na talíři každou porci kopečkem smetanového krému.
TIPY
- Pokud použijete borůvky, malinko je doslaďte, mají přece jenom kyselejší chuť.
- Vyzkoušela jsem i mražené borůvky. Nechala jsem je krátce povolit a hned smíchala se lžící přírodního cukru a zasypala jemně mletým kokosem. Ten pohltil trochu vlhkosti z borůvek.
- Pro slavnostnější verzi lze moučník na závěr cik cak pokropit domácí čokoládovou polevou. Stačí kus čokolády rozpustit se lžící kokosového oleje. Nebo hořkou čokoládu rozmíchat s trochou tučné smetany. Všechny tyto varianty jsou lepší než chemická kupovaná poleva v pytlíku.