Cuketové nudle jsou oblíbené především u příznivců nízkosacharidového stravování. Díky nim můžete mít plný talíř zeleniny namísto bílé mouky v podobě špaget. Já si je připravuji, když chci odlehčit jídelníček. Hotové jsou za pár minut. Mohou být také zajímavou přílohou.
Mně nejvíce chutnají s nějakou krémovou omáčkou. Mám v oblibě rostlinné smetany, které se pro to hodí. Teď jsem zvolila smetanu z kešu ořechů, která má nasládlou neutrální chuť a nechá tak vyniknout další ingredience.
Lahůdkové droždí a citronová šťáva dodají omáčce šmrnc. Díky tomu je jinak nevýrazná cuketa atraktivní.
Pro sytější a výživnější variantu můžete na závěr do talíře přidat zdroj bílkoviny dle chuti či stravovacího stylu. Např. kousky opečené ryby, vejce, tofu.
Cukety omyju, slupku nechám. Pomocí spiralizéru vytvořím cuketové špagety. Ty krátce orestuji na trošce olivového oleje ve větší pánvi. Zbaví se tak části vody a lehce změknou. Musí však zůstat stále křupavé.
Ingredience na omáčku připravím ve vyšší nádobce pomocí tyčového mixéru. Jednoduše rozmixuji smetanu s avokádem, pak přidám lahůdkové droždí a doladím citronovou šťávou, solí a pepřem.
V pánvi ihned promíchám s cuketovými špagetami, překrojenými rajčátky a vše krátce prohřeju.
Naservíruji do 2 misek a pokud chci, doplním ještě o bílkovinu. Hotovo!
Cuketové nudle můžete tepelně upravit různými způsoby. Třeba je krátce povařit, nebo připravit nad párou. Mně se však nejlépe osvědčil postup orestovat je na pánvi. Lehce se zbaví vody a zůstanou pevné. Krásně pak na nich drží omáčka…
Když už doma budete mít balíček lahůdkového droždí, využijte ho do pomazánek. Zaujal mě tip na “Tofu-drožďovou” pomazánku přímo na eshopu s biopotravinami Countrylife. “Smíchejte droždí s umixovaným uzeným tofu a trochou olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a sušené nebo čerstvé bylinky”.👍
> ☝️Vyzkoušejte také tuto pestrou misku po asijsku s jasmínovou rýží a lososem.
Sdílet recept myšičky na: