Kvalitní přírodní sýr není zrovna levnou záležitostí. Ne všechny navíc mají ideální složení. U mnoha výrobků se vždy nějaké to “ale” najde. Když si sýr vyrobíte doma a použijete kvalitní vstupní suroviny, máte přírodní produkt bez jakýchkoliv zbytečných látek, který je vhodný i pro nejmenší děti.
Budete potřebovat
Na 1 misku sýra
- 1 velký kelímek přírodního bílého jogurtu (500g)
- 1 kelímek zakysané smetany (200g)
- trochu soli
- nádobu, sítko/cedník,plátýnko/kapesník/plenu
Postup
- V čisté misce důkladně promíchete jogurt se zakysanou smetanou. Lehce osolte. Dětem do 1 roka sůl vynechte.
- Sítko položte na vhodnou nádobu a vyložte plátýnkem nebo plenou.
- Vlijte směs jogurtu a smetany.
- Nechte odkapat syrovátku nejlépe přes noc. Ne v horku, ne na slunci. Nedávala jsem do lednice, sýr se nezkazil.
TIPY
-
Odkapanou syrovátku můžete vypít, přidat do koktejlu, koupele, umýt si s ní obličej 😉
-
V rámci postupu přípravy dodržujte hygienu, aby se sýr zbytečně nekontaminoval.
-
Přírodní sýr můžete dále ochucovat různými bylinkami
-
Můžete jej využít jako základ DOMÁCÍCH POMAZÁNEK
-
Výborně se také hodí třeba do TĚSTOVIN