Stačí rozmixovat pár ingrediencí, které možná stejně máte doma a výsledkem je rychlá a lahodná pomazánka.
Když jsem zas přemýšlela nad tím, co já těm dětem namažu na chleba, aby to nebylo pořád dokola, tak mě napadla šunková pěna. Měla fakt úspěch. Stojí za to vyzkoušet 🙂 Šunkovou pěnu či pomazánku lze vyrobit z různých ingrediencí. Mně se nechtělo dávat větší množství másla či sladkou smetanu, proto jsem zvolila následující kombinace.
Budete potřebovat
Množství na 1 mističku pomazánky
100g kvalitní šunky (dala jsem šunku z krůtích prs, 96% masa)
2 lžíce másla (je to asi 40g)
1 kelímek či jednu kostičku žervé
2 lžíce zakysané smetany (na doladění konzistence, možno i bílý jogurt)
Postup
Šunku nakrájejte na jemno a pak pomocí sekáčku či tyčového mixéru rozmixujte spolu s máslem a žervé na kaši.
Přidejte asi 2 lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu, až dosáhnete žádoucí konzistence.
Mažte na pečivo, knackebroty nebo křupací chlebíky.
TIP
Pokud budete pomazánku mazat na pečivo doma, můžete ji udělat lehčí, řidší. Pokud byste ji chtěli připravit třeba dětem na svačinu jako sendvič, určitě ji udělejte tužší, aby vevnitř dobře držela. Samozřejmostí je pak přiložit nejakou zeleninu.
Tuto šunkovou pěnu můžete nachystat i jako pohoštění pro děti. Stačí ji přendat do mističky a na talíř k ní přiložit kukuřičné křupky či zeleninové tyčinky, které si pak děti mohou do pomazánky namáčet.
Do receptu jsem nezapomněla připsat sůl, žádnou jsem tam nedala. Jak šunka, tak žervé nějakou sůl obsahuje a to bohatě stačí.
Když šunkovou pěnu, tak jedině tu domácí. Ta kupovaná obsahuje většinou kromě vepřového sádla, cukru a dalších “éček” i červené barvivo Košenilu, které je považováno za rizikové. No proto je ta kupovaná šunková pěna tak hezky růžová. O co ale jde? O barvu nebo o zdraví?