Hustá rajčatová omáčka s fazolemi adzuki – k těstovinám

Rajčatová omáčka nemusí být jen z rajčat! Pěkně se do ní dají zakomponovat i luštěniny. Tentokrát to jsou krásně fialové fazolky adzuki. Ty patří mezi nejvýživnější a dobře stravitelné luštěniny. Omáčka skvěle sedne třeba ke špagetám.

Luštěniny do rajčatových omáček jsem začala přidávat proto, abych navýšila nutriční hodnotu a sytost omáčky. Mladší dcera nechce nastrouhaný tvrdý sýr, ten přitom bývá v jídle zdrojem bílkoviny.

Řeším to tedy buď tak, že omáčku pojmu ve stylu pesta a smíchám ho třeba s ricottou, nebo do omáčky zapojím luštěniny. Tradičně se nabízí červená čočka, která je rychle uvařená a ladí i barevně. S rajčaty si však skvěle rozumí i fazole adzuki.🙂

Fazole si nejdříve předem uvařím do měkka a když už je vařím, udělám jich více. Hned pak mám základ na další jídla. Uvařené Adzuki můžete využít třeba na tyto kuličky z fazolí adzuki pečené v troubě nebo na pikantní topinkovou pomazánku nebo na karbanátky.🙂

Ingredience

  • 2 plechovky kvalitních sekaných rajčat (1 balení má asi 420 g, nebo mohou být i alternativy jako cherry rajčata ve vlastní šťávě atd.)
  • 1 hrnek uvařených fazolí adzuki
  • 2 lžíce kvalitního rajčatového protlaku ve skle nebo rajčatové pasty v tubě
  • 2 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • Olej vhodný k restování nebo Ghí
  • Sůl, pepř
  • Zelené bylinky sušené jako bazalka, oregano, petržel
  • Těstoviny k podávání
  • Pro sytější variantu a bílkoviny navíc tvrdý vyzrálý sýr (Na fotce mám ovčí Pecorino)

 Postup

  1. Ze všeho nejdříve je třeba si zajistit uvařené fazole adzuki. Ty jednoduše namočím na pár hodin do vody a pak je uvařím do měkka podle návodu. Fazolí dám vždy vařit více a využiji je pak i do dalších jídel.
  2. Teď už základ omáčky. Na dostatečném množství oleje orestuji na kostičky nakrájenou cibuli. Ještě, než zezlátne, přidám na malé kousky pokrájenou mrkev. Restuji ji společně s cibulí, až chytí barvu. Přidám na drobno pokrájený česnek, párkrát promíchám a hned přidám rajčatovou pastu. Vše opět společně orestuji.
  3. Do pánve vliju rajčata ochutím solí, pepřem, směsí bylinek nebo oblíbenou směsí koření.
  4. Pozvolna vařím pod pokličkou 30 minut, aby byla chuť rajčat intenzivní.
  5. Přidám hrnek uvařených fazolí a společně vařím na mírném stupni dalších 15 minut nebo déle.
  6. Uvařenou omáčku lze nechat tak, jak je, se strukturou, nebo ji částečně či zcela rozmixovat. Já jsem ji rozmixovala úplně do hladka, protože jsem omáčku dělala pro děti a krémová struktura různých omáček je “více průchozí”.🙂
  7. Omáčku podávám s těstovinami a doplním lžící na jemno nasekaného tučnějšího tvrdého sýra. Dozdobím zelenými bylinkami. Hotovo!

TIP

Omáčce skvěle sedne i pikantní chuť. Já vždy odeberu část omáčky pro sebe a zakomponuji ještě chilli.

> ☝️A tady je varianta, jak se dají rajčata a fazole pojmout dohromady zase jinak. Vyzkoušejte kuličky z fazolí adzuki pečené v troubě s rajčatovou omáčkou a těstovinami.🙂 Ať vám jídla chutnají!🙂

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google