Bábovky zkouším různé. V podstatě je nepeču bez použití alespoň části celozrnné mouky. Oblíbená je třeba tato [tvarohová bábovka](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/tvarohova-babovka “tvarohová bábovka”). Už je v podstatě míchám od oka a pak se těším, co z toho bude 🙂 Základ tohoto receptu tvoří klasická hrnková bábovka, jen je místo mléka použita obyčejná voda a díky tomu je bábovka jiná, taková jemnější a lehčí.
Budete potřebovat
(1 hrnek = 250ml nebo jak jste zvyklí dle velikosti bábovkové formy)
- 2 hrnky celozrnné mouky pšeničné nebo špaldové, můžete dát i 1 hrnek polohrubé a 1 celozrnné)
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek cukru (část cukru můžete případně nahradit obilným sladem, stevií, sirupem z Agáve)
- 2 vejce
- ½ hrnku rostlinného oleje
- 1 prášek do pečiva (bio, bez fosfátů)
- kakaový prášek (můžete dát i zdravou alternativu karob)
Postup
- Vejce vyšlehejte s cukrem. Přidejte vodu a olej.
- Smíchejte s moukou a kypřícím práškem do pečiva. Vše důkladně promíchejte.
- Část těsta vlijte do vymazané a vysypané bábovkové formy.
- Do zbytku těsta vmíchejte kakaový prášek (cca 2 lžíce) nebo [karob](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/karob “karob”). Já někdy dávám půl napůl. Kakové těsto vlijte do formy na to světlé, do těsta zabořte nůž a kolem dokola párkrát promíchejte. Když budete mít štěstí, vznikne hezký dvoubarevný efekt 🙂
- Pečte v předem vyhřáté troubě na cca 170 stupňů po dobu 45 – 50 minut. Zkuste špejlí, zda je bábovka hotová, když zůstane špejle po vpichu suchá, je upečená.
- Nechte ji zchladnout ve formě, poté vyklopte.
Když se rozhodnete místo kakaa použít [karob](http://www.varilamysicka.cz/slovnik/karob “karob”), dejte ho o něco méně, jinak by jeho chuť mohla být příliš výrazná až hořká. Když dáte kakaa 2 lžíce, karobu stačí lžíce 1.
Pro mě to je velice vděčná receptura. Příprava vám zabere pár minut, nic nemusíte vážit, mléko nemusíte mít, umíchané to je raz dva a pokaždé se povede 🙂
Dobrou chuť!