Ingredience (kulatá forma 26 cm, 1 hrnek = 250 ml)
- 2 hrnky mouky ( dávám 1 hrnek čirokové a 1 hrnek jemně mleté špaldové mouky nebo polohrubé)
- 2 vejce
- 1 hrnek jogurtu
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek sypkého sladidla dle preferencí ( já jsem dala půl hrnku přírodního cukru a půl hrnku erythritolu se stévií)
- 1 bio kypřící prášek do pečiva
- Švestky
Drobenka
- 4 lžíce jáhlových vloček
- 2 lžíce sladidla (může být sypké i tekuté)
- 2 lžíce rozpuštěného másla Ghí
Výše uvedená drobenka je jen pro inspiraci. Často dělám drobenku tak, že smíchám jemně mleté ovesné vločky s rozdrcenými ořechy, lehce osladím a spojím trochou oleje nebo másla. Drobenka je úžasně voňavá a křupavá. 👍V této verzi na fotce jsem lžící smíchala jáhlové vločky, osladila a spojila s máslem Ghí. Lžící jen promíchám a nasypu na ovoce…
Postup
- Vyšlehám vejce se sypkým sladidlem. Pak přidám olej, jogurt a mouky s práškem do pečiva. Vymíchám do hladka.
- Těsto vliju do vymazané a vysypané kulaté formy a pokladu hustě rozpůlenými švestkami řezem nahoru.
- Koláč je možné vylepšit ještě drobenkou. Křupavá drobenka má na šťavnatých švestkách své kouzlo. Pro extra chuť lze do drobenky zakomponovat nasekané mandle či jiné ořechy, případně drobenku ovonět přírodním vanilkovým extraktem.
- Peču na 175 stupňů asi 35 minut.
Tento koláč mám vyzkoušený s různými druhy mouk. Ráda vždy kombinuji 2 druhy. Nejraději čirokovou mouku se špaldovou. Čiroková mouka je bezlepková, výživná a její velkou výhodou je její neutrální chuť…
> ☝️Další nápad, jak využít švestky, jsou třeba tyto jednoduché švestkové knedlíky ze 3 ingrediencí. 🐭
Škoda, že ta švestková sezóna netrvá déle… 😇