Tento recept nemá žádnou “jedinou správnou” variantu. Správná varianta je totiž ta, která splňuje vaše chuťové a nutriční požadavky.
Někdo chce více náplně, někdo zase méně cukru. Někomu vyhovuje nízkotučná tvarohová varianta, jiný zase preferuje sladší smetanovou chuť. Pojďte tedy zkusit, co vyhraje u vás…🙂
Tradičně se do korpusu přidává menší množství mouky. Přesně jako v tomto receptu na domácí mléčný řez.
Je ale dobré vědět, že to jde i bez mouky. Našlehané bílky zajistí mechový korpus, na který už jen stačí natřít správnou náplň. 🙂
Ingredience
Na korpus
- 5 vajec
- 40 g kakaového prášku
- 80 g “sladidla” (já jsem zkoušela jak med, tak přírodní cukr, tak erythritol)
**Na náplň **
Varianta náplně 1 – klasická
- 250 g tvarohu v kostce
- 150 ml šlehačky
- 70 g másla
- 1 bio vanilkový cukr + med k oslazení
Varianta náplně 2 – proteinová
- 500 g nízkotučného tvarohu
- 50 g másla
- pár kapek vanilkového extraktu
- dle chuti nekalorický cukr nebo čekankový sirup atd….
Postup
- Oddělím bílky od žloutků. Z bílků ušlehám tuhý sníh a dám na chvíli do lednice. Mezitím šlehám žloutky spolu se sladidlem. Tentokrát jsem dala med. Je třeba šlehat dlouho, do pěny, dle typu sladidla 5 až 8 minut.
- Do vaječné pěny přidám kakaový prášek, promíchám a nakonec zlehka stěrkou zapracuji sníh z bílků.
- Kakaové těsto vliju na plech vyložený pečícím papírem. Peču na 185 stupňů asi 10 minut.
- Upečené těsto sundám i s papírem z plechu, překlopím na prkénko nebo pracovní desku papírem nahoru a nechám chvíli zchladnout. Pak papír opatrně sloupnu.
- Korpus překrojím na půl. Jednu polovinu potřu náplní a přiklopím. Dám vychladit a pak ostrým nožem rozkrájím na jednotlivé řezy.
Mléčný řez bez mouky zaujme. Nejen na pohled, ale také “domácí” a atraktivní chutí.