Různé těstovinové saláty jsou praktickou volbou pro jídlo s sebou. Místo klasických kolínek doporučuji vyzkoušet rozmanité druhy těstovin, které obsahují více živin, vlákniny, ale i bílkovin. V tomto receptu jsem použila cizrnové těstoviny. Je třeba s nimi při vaření zacházet s citem, aby držely hezky pohromadě.
No a řízky jsou na cestu jistota. A klidně i celerové! 🙂
Budete potřebovat
Na těstovinový salát
- Uvařené těstoviny (zvolila jsem luštěninové cizrnové)
- Malá datlová rajčátka (zůstanou v celku)
- Sůl, pepř, hrst nasekané petržele
- Trochu majonézy na spojení ( vyberte druh dle preference, light, vegan, sojanéza, domácí, případně lžíci husté zakysané smetany)
Na celerové řízečky
- celer
- těstíčko na namočení celeru (vejce+špaldová hladká mouka+sůl+mléko nebo jiná tekutina)
- křupavá kukuřičná strouhanka (běžně koupíte, nebo si udělejte klasickou domácí)
- Olej na smažení (řepkový, kokosový, sezamový, Ghí)
A k tomu ještě vejce vařené na tvrdo jako zdroj kvalitní bílkoviny.
Postup
-
Uvařené vychlazené těstoviny smíchejte s trochou majonézy nebo s hutným domácím dresingem z jogurtu či zakysané smetany. Osolte, přidejte hrst nasekané petrželky, datlová rajčátka a lehce promíchejte. Hotovo!
-
Celer oloupejte, nakrájejte na třičtvrtěcentimetrové plátky a ty plátky povařte 4 minuty v osolené vodě. Nechte zchladnout, každý plátek obalte v těstíčku a v křupavé kukuřičné strouhance a osmažte z obou stran do zlatova. Odložte na papírovou utěrku.
TIP
Pokud celerové řízečky nechcete smažit, upečte je v troubě na pečícím papíru lehce potřeným olejem.
Výhodou této obědové krabičky je to, že chutná i studená. Jak těstovinový salát, tak celerové řízečky jsou vynikající i vychlazené 🙂