Existuje mnoho jejích variant i konzistencí, tady je jedna taková základní, kterou mám vyzkoušenou a chutná celé rodině.
Budete potřebovat
- 1 svazek bílého chřestu (500g)
- 1 cibuli (nebo jarní cibulku)
- 800ml zeleninového vývaru
- Olej + kousek másla
- asi 4 lžíce hladké mouky
- Smetanu na zjemnění
- Na dochucení sůl, pepř, případně trochu citronové šťávy
Postup
- Chřest oloupejte pomocí škrabky a odkrojte dřevnaté konce.
- Na oleji orestujte cibulku a zaprašte hladkou moukou. Vytvoří se cibulová jíška. Pokud mouka tvoří hrudky a ne “bublinky”, přidejte trochu másla. Jíška by měla zůstat světlá.
- Zalijte asi 3 hrnky ne horkého zeleninového vývaru.
- Vhoďte na špalíčky pokrájený chřest.
- Vařte pod pokličkou do změknutí chřestu. Někdy stačí 20 minut, jindy o něco více.
- V případě potřeby osolte, trochu opepřete (pro menší děti není nutné)
- Zjemněte smetanou. Množství podle toho, jakou konzistenci preferujete a jak moc smetanovou polévku chcete. Zkuste 100ml a uvidíte, zda ještě přidáte.
- Rozmixujte do hladka a propasírujte skrz sítko. Některá vlákna v chřestu se nepodaří rozmixovat, tímto krokem tak zajistíte dokonale hladkou polévku.
Pro koho je chřest vhodný?
Chřest je vhodný i pro ty nejmenší děti. Není považován za alergen a má příjemnou chuť. Podobnou polévku jim můžete udělat také. Menší množství oloupaného chřestu stačí do měkka povařit, propasírovat a zjemnit kojeneckým mlékem nebo žloutkem.
TIP
Krémovou chřestovou polévku můžete podávat s opečenými krutony. Výborné jsou jak česnekové, tak sýrové.
Výsledkem je jemná krémová polévka, která chutí zklame málokoho …