Tato polévka vychází z tradiční cibulačky, která se na začátku neobejde bez poctivého opečení pořádného množství cibule. Tento krok je zárukou skvělé chuti. Né každému však vyhovuje nabírat lžící kusy cibule, proto je tu i jemnější krémová varianta.🙂Doplněná o kostičky opečené pancetty je výborná!
Ingredience
- 1 kg cibule (asi 7 cibulí)
- Olivový olej nebo máslo Ghí
- 1 litr vývaru (další dle potřeby)
- 1 vrchovatá lžička třtinového cukru
- 100 g pancetty
- 100 ml smetany na zjemnění (typ dle vašeho stylu, tradiční nebo rostlinná varianta)
- Sůl, pepř, tymián nebo provensálské koření
- Zelená petrželka na ozdobu
Postup
- Cibuli oloupu, rozkrojím na půl a pak ji nakrájím na proužky. Do hrnce dám olej nebo kombinaci oleje a přepuštěného másla a pozvolna restuji cibuli do zlatova. Stejně jako na tradiční cibulačku. Trvá to tak 10 minut než cibule krásně změkne a celá zezlátne. V průběhu opékání ji popráším lžičkou třitnového cukru a průběžně promíchávám, aby se cibule zbytečně nespálila.
- Cibuli zaliju vývarem nebo vodou a ochutím kvalitním bujónem. Přidám koření a povařím 5 minut.
- Polévku rozmixuji do hladka. Nejlépe to jde ve stolním mixéru. Pokud je stolní mixér menší, dělám to na 2x.
- Ke konci zjemním smetanou a doladím hustotu.
- Každou porci na talíři ozdobím drobnými kostičkami opečené pancetty a zelenými bylinkami. Hotovo!
> ☝️Vyhovují vám spíše polévky se “strukturou”? Vyzkoušejte tradiční francouzskou cibulačku se sýrovými krutony.🙂
Ať se vám polévka povede!🙂