Recept

Krémová polévka z pečených kaštanů

Kaštanová polévka je typická pro podzimní a zimní období. V dnešní době sice seženete předvařené loupané kaštany po celý rok, stojí však zato vyzkoušet si práci s nimi "od nuly". Kaštany mají po upečení jemnou moučnou strukturu, která je skvělým základem syté hřejivé polévky. Tato polévka je výživná a díky kaštanům nutričně zajímavá. Kaštany jsou přirozeně bezlepkové, proto je rádi používají i lidé s bezlepkovou dietou.
Když v obchodě nebo na trhu narazíte na "syrové" jedlé kaštany, kupte je a vyzkoušejte zase něco nového...Ano, je to chvilka práce než každý nařízente, ale pak už je to snadné...

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká večeře...

Počet porci: 4

Ingredience:

  • 300 g Upečené kaštany
  • asi 100 g Pórek
  • 1 střední kus Kořen petržele
  • 500 ml Vývar
  • 150 ml Suché bílé víno
  • 150 ml Smetana
  • 3 stroužky Česnek
  • malá lžička  Tymián sušený
  • dle chuti Sůl a pepř
  • dle chuti na doladění Citronová šťáva

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Postup:

1 krok

Jedlé kaštany nejdříve upečte v troubě. Je však potřeba předem naříznout jejich slupku. Chce to grif, hodně opatrnosti a ostrý nůž. Mně to ze začátku přišlo složité, ale pak už to šlo raz dva…

2 krok

Na másle Ghí nebo oleji pozvolna orestujte do lehkého zezlátnutí pórek a na drobné kousky nakrájenou petržel…

3 krok

Přidejte česnek, bylinky (např. tymián) a nechte krátce zarestovat, rozvonět…Vlijte bílé víno a 3 minuty provařte….

3 krok

Přilijte vývar a vsypte vyloupané kaštany. Po vychladnutí je třeba kaštany zbavit slupky. Vařte 15 minut.

5 krok
Na závěr přilijte smetanu a ještě pár minut povařte. Dle potřevy můžete přilít ještě trochu tekutiny. Vývaru nebo smetany…Teď vše rozmixujte do hladka. Nejlépe to jde v kvalitním stolním mixéru. Poradíte si ale i s tyčovým mixérem. Jen to bude déle trvat…
6 krok

Na závěr dolaďte hustotu polévky tak, aby vám to vyhovovalo…Hlavní je, aby byla krémová…Dochuťte podle vašeho stylu. Na talíři můžete ještě ozdobit decentně do hladka rozmíchanou zakysanou smetanou nebo creme fraiche a křupavými krutony….Mňam!

Reklama partnera myšičky

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...