Dýni rozkrájejte na kousky, dejte pryč semínka a pečte na 180°do měkka asi 30 minut. Pak jen dýni rozmixujte do hladka na pyré.
Chlazené noky nevařte ve vodě, ale pomalu je opečte na pánvi na trošce oleje lehce do zlatova. Pomalu, pozvolna a budete překvapeni, jejich atraktivní chutí.
Kousky slaniny orestujte až chytnou barvu, zalijte smetanou, pár minut provařte a ochuťte solí, pepřem, česnekem a špetkou muškátového oříšku. Přidejte pyré, sýr a promíchejte do hladka.
Smíchejte s noky a buď přímo v pánvi nebo na talíři ozdobte bazalkou nebo šalvějí. Ihned podávejte, aby omáčka zůstala krémová.
Toto jídlo můžete připravit i bez slaniny. Doporučuji pak použít výraznější sýr a koření, aby měla omáčka výraznou chuť.
Pokud chcete odlehčenou verzi bez tučné smetany, vyzkoušejte dýňové pyré zjemnit rostlinnou smetanou. Nejlépe se hodí ta, která má neutrální chuť, např. rýžová nebo kešu smetana.
Sdílet recept na:
Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení