Krevety v krémové rajčatovo smetanové omáčce – jednoduché a rychlé

Snadné a rychlé jídlo plné skvělých ingrediencí. Voňavá a výrazná krémová omáčka dodá krevetám sytost i šmrnc. S rýží perfektní!

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Na tento typ receptu jsem poprvé narazila v zahraničí, a to ve verzi se špagetami.🙂

Já jsem si ho přizpůsobila tak, aby mi příprava vyhovovala jak časově, tak nutričně. Jako přílohu nejraději dávám rýži basmati, občas sáhnu po méně tradiční variantě jako je třeba červená rýže na fotce. Jedná se o speciální druh neloupané celozrnné rýže, který obsahuje více živin.🙂

Toto jídlo občas pojmu více středomořsky, kdy použiju italské bylinky a tradiční smetanu, jindy ho zase hodím více do orientálního stylu za pomoci zeleného koriandru a kokosového mléka. Princip přípravy je ovšem pořád stejný.🙂

 Ingredience (cca 2 porce)

  • 200 g krevet (použila jsem mražené “růžové” předvařené)
  • 300 g pasírovaných nebo sekaných rajčat
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Olivový olej
  • 150 ml smetany (může být tradiční 12% nebo rostlinná varianta dle preferencí)
  • Zelené čerstvé bylinky dle chuti (koriandr, petržel, bazalka atd.)
  • Sůl, pepř nebo trošku sypkého kvalitního bujónu na dochucení
  • Na doladění chuti i barvy čtvrt lžičky kurkumy (lze vynechat)

Postup

  1. Cibuli nakrájím na drobno, česnek také na drobno. V pánvi rozehřeju olivový olej a orestuji na něm krátce cibuli. Ke konci zarestuji i česnek jen tak, aby se rozvoněl. Nesmí zhnědnout.
  2. K cibuli a česneku vliju rajčata. Buď hladká pasírovaná nebo sekaná. Ochutím solí, pepřem, případně kvalitním sypkým bujónem a nechám 5 minut pod pokličkou provařit.
  3. Přidám růžové mražené krevety, které jsem nechala předtím povolit. Krevety jsou vlastně hotové, nesmí se proto vařit v omáčce dlouho. Stačí je většinou jen krátce povařit či prohřát.
  4. Zaliju hustší smetanou, zase krátce prohřeju, dochutím zelenými bylinkami. Když chci výraznější chuť i barvu, ještě doladím malým množstvím kurkumy. Hotovo!

TIP

Krevety můžete použít podle toho, které jsou pro vás dostupné. Mohou být syrové čerstvé nebo mražené předpřipravené. Vždy dbejte na kvalitní zdroj a mějte jistotu, že s nimi bylo hygienicky a “dle pravidel” zacházeno.👍

> ☝️Další rychlý recept, ve kterém lze využít sekaná rajčata? Co třeba tyto fusilli s rajčatovou omáčkou a velkými bílými fazolemi.🙂

Ať se vám recepty povedou! 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky