Krůtí maso ve smetanové paprikové omáčce

Měkké krůtí maso v krémové omáčce, která obsahuje nejen smetanu a koření, ale i zeleninu. Snadné na přípravu. Skvělé s rýží, noky či těstovinami. Recept vhodný i do pomalého hrnce.

Koupila jsem krůtí prsa s tím, že udělám “nějaké jídlo s omáčkou”. To je taková jistota, že to bude všem chutnat. Když navíc jídlo pojmu ve smetanovém duchu na paprice, prázdné talíře VŽDY zaručeny.🙂

Omáčka je krémová, smetanová, bez pšeničné mouky a obsahuje i čerstvou papriku. Zelenina ji totiž nejen nutričně obohatí, ale i přirozeně zahustí. Proto se jídlo nejmenuje “krůtí maso na paprice”, ale “v paprikové omáčce”.

Moje dosavadní zkušenost s krůtími prsy je taková, že je třeba zvolit správný typ receptu a správný postup, aby bylo maso měkké a nevysušené. Toto je vyzkoušené jídlo, které funguje. Jak v klasickém, tak pomalém hrnci.

Budete potřebovat

  • cca 750 g krůtích prsou
  • 2 červené papriky (použila jsem ty dlouhé “špičaté”
  • 2 střední mrkve
  • 2 střední cibule
  • 2 lžíce Slovenské lahůdkové papriky
  • 1 kelímek 30% smetany (nebo méně tučná pokud potřebujete)
  • 2 lžíce jemně mleté mouky z červené čočky (lze i jiný druh jemně mleté mouky na dohuštění)
  • Voda nebo vývar (asi 750 ml)
  • Olej nebo přepuštěné máslo Ghí na opečení masa a cibule
  • Sůl, pepř, případně trošku sypkého bio bujónu na dochucení

Postup

  1. Krůtí prsa nakrájím na větší kusy. 1 kus je zhruba jako polovina kuřecích prsou. Dělám to tak z důvodu, aby pak šlo maso pohodlně z omáčky vyjmout, protože se pak omáčka mixuje a dokončuje…Překrájená krůtí prsa osolím, opepřím a zprudka opeču na vhodném tuku na nepřilnavé pánvi ze všech stran tak, aby se zatáhla a do zlatova opekla. Takto opečené maso vložím do hrnce nebo do pomalého hrnce.
  2. Do pánve, kde se opékalo maso, přidám trochu tuku. Já jsem dala přepuštěné máslo Ghí. Cibuli nakrájenou na kostičky restuji pár minut, pak přidám nakrájenou mrkev a také ji opeču. Ke konci zasypu sladkou paprikou, krátce zarestuji a lehce podliju troškou vody, aby šlo všechno z pánve dobře ven.
  3. Opečenou cibuli s mrkví přidám do hrnce k masu, rovnou tam vhodím i červené papriky, jen překrojené, zbavené jádřince, a zaliju vodou nebo vývarem tak, aby voda sahala asi 2 cm nad ingredience. Vařím velmi pozvolna do změknutí masa. Klidně hodinu a půl, v pomalém hrnci déle.
  4. Když je maso zcela měkké, vyjmu ho a omáčku rozmixuji do hladka. 2 lžíce preferované jemně mleté mouky rozmíchám se smetanou a vliju do hrnce. Ještě promixuji. Maso buď nechám venku nebo ho vrátím do hrnce a omáčku ještě 10 minut mírně provařím. Doladím hustotu dle potřeby. Hotovo!

Když k omáčce plánuji jako přílohu rýži, dělám ji o něco řidší než třeba k nokům či těstovinám.

Jako příloha se také hodí tarhoňa, kuskus, bulgur, divoká rýže, halušky, či různé alternativní “nepšeničné” těstoviny.

 TIP č.1

Pokud chcete opravdu delikátní chuť omáčky, dbejte na výběr mleté červené papriky. U mě v kuchyni je to koření, které NIKDY nesmí dojít a spokojím se jen s tou nejlepší kvalitou. Tu jsem našla na Slovensku.🙂 Tato slovenská lahůdková paprika je jedna z nejkvalitnějších a dodá této omáčce úžasnou chuť a zářivou barvu.

 TIP č.2

Zahustěte omáčku moukou z červené čočky. Má perfektní zahušťovací schopnosti, je bezlepková a výživná. Její neutrální chuť neovlivní charakter receptu. Mouku z červené čočky dále využijete do polévek, třeba do této bramboračky

> ☝️Další tip na smetanovou omáčku? Vyzkoušejte kuře na paprice s tarhoňou – zahuštěné bez mouky.🙂

Ať se vám recepty povedou!🙂

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a málokdo si nechá sáhnout na...