Tyto české omáčkové recepty nedělám nikdy dokola podle přesného receptu. Vždy záleží na tom, jakou použiju smetanu, kolik je masa, čím zahušťuji. Je třeba se řídit konkrétní situací v hrnci.🙂
Vždy se řídím pravidlem, že omáčku na závěr raději doředím vývarem nebo smetanou, než ji mít zbytečně tekutou a dohušťovat.
Omáčky ráda dělám více, protože je doma oblíbená a sní se.🙂 Tady je recept na verzi, kdy se kuře vaří se zeleninou, která omáčku přirozené zahustí. Typově se nejlépe hodí mrkev, pórek nebo také pastinák, jelikož neovlivní tradiční chuť omáčky. Zeleniny nesmí být moc… Neplatí, že čím více, tím lépe…🙂
Aby měla omáčka perfektní konzistenci, ladím ji ještě pár lžícemi mouky. Použít můžete jemně mletou mouku neutrální chuti dle vašeho stylu, já jsem teď sáhla po mouce z červené čočky, která je skvělá na alternativní zahušťování.
Recept můžete připravovat tradičně v hrnci nebo v pomalém hrnci.
Ingredience
- Naporcované kuře nebo 4 větší stehna
- 2 cibule
- Olej nebo přepuštěné máslo
- 1 kelímek nebo balení smetany
- asi 2 lžíce mleté sladké papriky
- Vývar nebo voda (množství dle masa, aby bylo ponořené, já dala necelý litr)
- 2 mrkve
- Kus pórku
- 2 vrchovaté lžíce mouky z červené čočky
- Sůl, pepř (může být i trochu mletého bobkového listu a nového koření)
- Podušená tarhoňa k podávání
Postup
- Cibuli nakrájím na kostičky, pórek a mrkev na kolečka. Cibuli restuji na přepuštěném másle. Až zesklovatí, přidám mrkev a pórek a společně restuji a míchám, až vše chytne barvu. Pórek se nesmí spálit. Ke konci zasypu paprikou, krátce promíchám a zaliju hned vývarem, aby paprika nezhořkla.
- Kuřecí stehna osolím, opepřím a zprudka opeču z obou stran na pánvi na oleji nebo přepuštěném másle. Přidám je do hrnce k cibuli a zelenině. Vývaru dávám tolik, aby byla stehna ponořená. Dle chuti ještě osolím, někdy dávám o trochu mletého bobkového listu a nového koření. Díky mleté formě pak z omáčky nemusím nic lovit.
- Vařím na mírném stupni do změknutí stehen. Když mám čas, dělám jídlo v pomalém hrnci a vařím ho třeba 4 hodiny. V tradičním hrnci min. hodinu a půl. Záleží na mase…Já preferuji, aby bylo velmi měkké.
- Uvařené maso vyndám z hrnce a omáčku zapráším moukou z červené čočky. Nechám 5 minut vařit a pak vše rozmixuji do hladka. Zjemním smetanou tak, aby byla omáčka podle mých představ. Doladím konzistenci.
- Maso nakrájím na kousky a vložím do omáčky.
- Jako přílohu jsem zvolila tarhoňu. Tu lze jen jednoduše uvařit v osolené vodě podle návodu. Tradičně se však kuličky tarhoňy nejdříve na sucho opraží na pánvi a pak dusí v přesném množství vody, která se vsákne. Tarhoňa je takto chutnější. Hotovo!
> ☝️A co nějaká rychlejší smetanová omáčka? Vyzkoušejte tento snadný recept na kuřecí stroganoff.🙂
Ať se vám recepty povedou!🙂