Recept

Kuřecí stroganoff – minutková omáčka

Dopřát si k obědu maso s omáčkou a rýží nemusí znamenat dvouhodinové vaření. Do 30 minut máte na stole ...

Narazila jsem na útržek ze staršího časopisu a na něm recept – kuřecí stroganoff. Jak jsem záhy zjistila, jedná se o “minutkové” jídlo, které na talíři může vypadat složitě, ve skutečnosti vás však stálo jen pár desítek minut.

Tato verze je pravděpodobně hybridem originálu – svíčkové stroganoff, která bývá specialitou šéfkuchařů.

Ať už se tedy pustíte do více či méně luxusní verze tohoto tradičního jídla, musí se vždy dodržet následující – maso nakrájené na menší medailonky se nejdříve připravuje krátce jako minutka, aby uvnitř zůstalo šťavnaté

Budete potřebovat

  • 1 balení kuřecích stehenních řízků (4 kusy, asi 600g)
  • 1/2 většího pórku
  • 1 zakysanou smetanu (250g)
  • 1 misku nakrájených žampionů (asi 250g)
  • 1 lžíci hořčice
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • Hrnek silnějšího vývaru (asi 250ml)
  • Na dochucení sůl a pepř
  • Olej (třeba řepkový)
  • čerstvou nasekanou petržel dle chuti (asi 2 hrsti)
  • 1 lžičku škrobu na případné dohuštění (nebo jinou alternativu)
  • K podávání rýži nebo šťouchané brambory

Postup

  1. Kuřecí stehenní řízky očistěte, okrájete případné trvrdší části a nakrájejte na nudličky/kousky.
  2. Tyto kousky orestujte na oleji jako minutku, aby se maso zatáhlo a nedusilo se. Dle chuti osolte a opepřete. Restujte dozlatova. Maso odložte stranou.
  3. Na té samé pánvi orestujte pokrájený pórek. Po chvíli přidejte žampiony a zase kráce restujte. Pokud chcete variantu s česnekem, přidejte ho teď.
  4. Zalijte vývarem a pár minut duste. Ke konce vmíchejte hořčici, zakysanou smetanu a petržel. Pokud by omáčka sama o sobě nebyla dostatečně hustá, pomožte si třeba lžičkou škrobu rozpuštěnou ve vodě, případně jinak, jak jste zvyklí.
  5. Do vzniklé omáčky vraťte maso a promíchejte. Hotovo!

TIP

  • Na můj vkus je masa v omáčce až až. I když to s původním receptem nekoresponduje, ráda mám v omáčce místo části masa nějakou krátce upravenou zeleninu.

  • Jako přílohu můžete místo rýže vyzkoušet také BULGUR.

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...