Dopřát si k obědu maso s omáčkou a rýží nemusí znamenat dvouhodinové vaření. Do 30 minut máte na stole ...
Narazila jsem na útržek ze staršího časopisu a na něm recept – kuřecí stroganoff. Jak jsem záhy zjistila, jedná se o “minutkové” jídlo, které na talíři může vypadat složitě, ve skutečnosti vás však stálo jen pár desítek minut.
Tato verze je pravděpodobně hybridem originálu – svíčkové stroganoff, která bývá specialitou šéfkuchařů.
Ať už se tedy pustíte do více či méně luxusní verze tohoto tradičního jídla, musí se vždy dodržet následující – maso nakrájené na menší medailonky se nejdříve připravuje krátce jako minutka, aby uvnitř zůstalo šťavnaté
Budete potřebovat
1 balení kuřecích stehenních řízků (4 kusy, asi 600g)
1/2 většího pórku
1 zakysanou smetanu (250g)
1 misku nakrájených žampionů (asi 250g)
1 lžíci hořčice
1 až 2 stroužky česneku
Hrnek silnějšího vývaru (asi 250ml)
Na dochucení sůl a pepř
Olej (třeba řepkový)
čerstvou nasekanou petržel dle chuti (asi 2 hrsti)
1 lžičku škrobu na případné dohuštění (nebo jinou alternativu)
K podávání rýži nebo šťouchané brambory
Postup
Kuřecí stehenní řízky očistěte, okrájete případné trvrdší části a nakrájejte na nudličky/kousky.
Tyto kousky orestujte na oleji jako minutku, aby se maso zatáhlo a nedusilo se. Dle chuti osolte a opepřete. Restujte dozlatova. Maso odložte stranou.
Na té samé pánvi orestujte pokrájený pórek. Po chvíli přidejte žampiony a zase kráce restujte. Pokud chcete variantu s česnekem, přidejte ho teď.
Zalijte vývarem a pár minut duste. Ke konce vmíchejte hořčici, zakysanou smetanu a petržel. Pokud by omáčka sama o sobě nebyla dostatečně hustá, pomožte si třeba lžičkou škrobu rozpuštěnou ve vodě, případně jinak, jak jste zvyklí.
Do vzniklé omáčky vraťte maso a promíchejte. Hotovo!
TIP
Na můj vkus je masa v omáčce až až. I když to s původním receptem nekoresponduje, ráda mám v omáčce místo části masa nějakou krátce upravenou zeleninu.
Jako přílohu můžete místo rýže vyzkoušet také BULGUR.