Kuřecí vývar s jemnou kořenovou zeleninou a domácí strouhanou zavářkou

Výborná domácí polévka, jejíž základ tvoří silný kuřecí vývar. Na jemno nastrouhaná kořenová zelenina a jednoduchá tradiční zavářka dodají vývaru zase jiný charakter.👍

Vývar jsem nejčastěji připravovala tak, že jsem kořenovou zeleninu přidávala k masu v polovině varu, jako zavářku jsem používala nudle nebo domácí knedlíčky.

Stačí však jiný postup a polévka je chuťově úplně jiná. V tomto případě jsem kořenovou zeleninu nastrouhala do vývaru a jen krátce povařila. Polévka je pak více “živější”.

Samostatná kapitola je pak strouhání do polévky. Je to naprosto jednoduchá zavářka, která se v tradiční kuchyni dělala z vejce a hrubé mouky. Já samozřejmě s moukami různě experimentuji a tuto zavářku dělám se špaldovou moukou, ale třeba i s čirokovou či pohankovou. Stačí, že zůstane zachovaný základní princip, a to tuhé těsto, které jde nastrouhat.🙂

 Ingredience

  • cca 2 litry domácího silného kuřecího vývaru
  • 2 střední mrkve
  • 2 kořene petržele
  • Kousek celeru
  • Maso z vývaru nakrájené na drobné kousky (lze vynechat)
  • Hrst nasekané zelené petrželky

Na strouhání do polévky

  • 1 vejce
  • cca 120 g mouky (nakombinovala jsem celozrnnou špaldovou a hrubou mouku, může být částečně i pohanková)

 Postup

  1. Uvařte si klasicky silný kuřecí vývar, jak jste zvyklí. Já ho nejraději dělám přes noc v pomalém hrnci.
  2. Připravím si strouhání. Vejce postupně zpracovávám s moukou až do požadované tužší konzistence. Vznikne koule nebo hrudka, která je při zpracování celkem tuhá a těsto jde nastrouhat na hrubém struhadle. Těsto lze nastrouhat rovnou do polévky, tradičněji a “správně” se těsto nastrouhá na tácu nebo prkénku, strouhání se rozprostře a nechá chvíli odležet, oschnout.
  3. Kořenovou zeleninu očistím a nastrouhám ji na jemném struhadle. Někdy dávám více petržele, jindy zase mrkve.
  4. Vývar scedím, přivedu ho k varu. Počítám s tím, že už je dostatečně výrazný, silný a ochucený. Do mírně vroucího vývaru přidám zeleninu a pár minut povařím. Zeleninka je jemná, je hned hotová, není třeba vařit ji dlouho. Ztratila by svoji “čerstvou chuť”.
  5. Na závěr vsypu strouhání a na mírném stupni krátce asi 3 minuty provařím. Strouhání začne vyplouvat na povrch.🙂 Doladím na jemno nasekanou čerstvou petrželkou a přidám drobné kousky kuřecího masa z vývaru, pokud je tam přidat chci. Hotovo!

> ☝️Z domácího vývaru také někdy následně dělám tuto jednoduchou česnečku. Česnečka nikdy neurazí.🙂

Ať se vám polévka povede! 🙂

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google