Sezóna českého květáku je tu a toho se musí využít. Květák ale patří mezi zeleninu, u které se většina lidí drží zajeté naučené klasiky. Obalovaný smažený květák a květáková polévka jsou “sázkou na jistotu”. Dále jsou oblíbené také různé placičky nebo květák zapečený v bešamelu se spoustou sýra a uzeným masem.
Já jsem se rozhodla květák upravit tak, aby nebyl smažený, aby nebyl chuťově nudný a aby nezapadl do hory smetanovo sýrové omáčky.
Růžičky květáku jsem jen krátce předvařila, promíchala je se směsí z vajec, jogurtu, sýra a trochy kukuřičné strouhanky a zapekla. S výsledkem jsem byla spokojená 🙂
Na 2 – 3 porce potřebujete
- Růžičky z 1 středního květáku
- 2 vejce
- 1 kelímek bílého jogurtu ( 125 – 150 g dle množství růžiček )
- 50 g tučnějšího tvrdého sýra (dala jsem vyzrálou goudu)
- cca 3 lžíce kukuřičné strouhanky
- sůl, kari koření nebo jen kurkumu
Postup
- Růžičky květáku krátce předvařím v troše osolené vody. Je možné je tepelně upravit i nad párou. Bude pak ještě v troubě, takže stačí jen 5 minut. Květák pak vsypu do sítka a nechám vychladnout.
- Mezitím si připravím směs. Ve větší míse metličkou promíchám vejce, bílý jogurt, kukuřičnou strouhanku a ochutím solí a kari kořením. Pak přidám na jemno nastrouhaný tvrdý sýr. Použila jsem výrazný sýr, vyzrálou goudu, která dodá květáku báječnou chuť.
- Květák promíchám s připravenou směsí a přendám do zapékací mísy. Já ráda používám menší oválnou skleněnou. Zapeču na 190 stupňů asi 25 minut do lehkého zezlátnutí povrchu.
Ke květáku jsem si pak připravila jednoduchý dip z hustého bílého jogurtu, lžičky majonézy, kari a petrželky. Skvělý by byl také ze zakysané smetany a česneku.
Snadné, rychlé, výborné 🙂