Ingredience na 8 lívanečků
- 100 g uvařené červené řepy
 
- 100 g na jemno pomletých ovesných vloček
 
- 1 vejce
 
- 100 ml mléka ( dávám rostlinné + doladit dle potřeby)
 
- 1 lžíce rostlinného oleje
 
- 1/2 lžičky bio kypřícího prášku do pečiva
 
Pro slanou variantu lze přidat do těsta špetku soli, pro sladkou např. trochu bio vanilkového cukru nebo lžíci javorového sirupu. 
 Postup
- Nejdříve si v malém robotu namelu jemné ovesné vločky. Jemné ovesné vločky lze koupit i ve variantě bez lepku.
 
- Těsto pak připravuji v mixéru. Do mixéru vyklepnu vejce, přidám kousky uvařené a oloupané červené řepy, lžíci oleje a rostlinné mléko. Rozmixuji do hladka. Přisypu vločky, půl lžičky prášku do pečiva a zase rozmixuji. Směs nechám pár minut odstát, aby se vločky dobře nasákly a doladím konzistenci.
 
- Lžící nabírám hustší těsto a na nepřilnavé pánvi vymazané olejem tvořím lívanečky. Krátce opeču z obou stran a ihned servíruji. Pro slanou variantu je ráda zdobím čerstvým kozím sýrem, olivovým olejem a bylinkami nebo jinou zelení.🙂
 
> ☝️Když byste chtěli zkusit extra nadýchané lívance, zkuste kynuté. A nebojte se do nich přidat alternativní mouku. Kynuté lívance s cizrnovou moukou stojí za vyzkoušení 👍