Bohatá na vápník a bílkoviny, přitom dobře stravitelná. Navíc se dá sehnat i v netučné variantě. To je mozzarella. Vynikající čerstvá do salátů, ale i rozpečená na rajčatové bagetce nebo zapečená v troubě se zeleninou a bramborami. Ta běžně dostupná je z kravského mléka, pokud chcete tu originální, hledejte název „Mozzarella di Bufala Campana“
Ať už ale byla na začátku kráva nebo buvol, salátek je z toho vždycky výborný 🙂
Budete potřebovat
- Sýr mozzarellu
- Uvařené brambory ve slupce
- Bazalkové pesto
- Olivový olej
- Oblíbený listový salát (ledový, polníček, rukola)
- Sůl, pepř
Postup
- Mozzarellu nechte okapat, oschnout a nakrájejte ji na asi centimetrové plátky.
- Potřete pomocí mašlovačky připraveným pestem. Mozzarellu můžete do pesta i předem na několik hodin naložit.
- Brambory zbavte slupky, překrojte na půl a opečte do zlatova na olivovém oleji. Dle chuti osolte a opepřete. Pokud chcete brambor připravit více, je lepší dát je péct na plechu do trouby.
Pesto – jaké jsou možnosti?
- Samozřejmě úplně nejlepší je čerstvé doma připravené pesto. Variant je mnoho. Nejoblíbenější je třeba bazalkové pesto, které můžete vyrobit rozdrcením bazalkových lístků, piniových nebo kešu ořechů, parmazánu, česneku a olivového oleje. Skvělé je také červené pesto, kdy se místo bazalky použijí sušená nakládaná rajčata.
- Další možností je koupit hotové pesto ve skleničce, kvalitní seženete i ve větších supermarketech nebo na internetu. Já vždy jednu dvě skleničky doma mám, protože se občas vyloženě hodí, třeba k širokým nudlím jako rychlé jídlo.
- Jako poslední možnost občas využívám sušený základ na pesto, je to vlastně takové koření “pesto alla genovese”. Stačí ho jen smíchat s olivovým olejem nebo používat jako ochucovadlo, třeba do rajčatové omáčky.