Teriyaki tofu s brokolicí a černou rýží
Syté a atraktivní jídlo, které je dokonalou kombinací dobré kvalitní rýže, kousků opečeného tofu a křupavé brokolice. Jedinečnou chuť zajistí domácí “teriyaki” omáčka, která v sobě snoubí výraznou chuť sojové omáčky, medu, koření a česneku.
Zapečené smetanové brambory s tofu a hráškem
Variace zapečených brambor, kdy místo “tradičních” kostiček uzeniny použijeme ochucené tofu jako zdroj bílkovin. Pořádná porce do zlatova orestované cibulky zajistí výraznou chuť, smetana zase vláčnost a lehkou krémovost. Toto jídlo se skvěle hodí i jako oběd s sebou do krabičky.
Proteinové lívance s cvrččí moukou – živinami nabombená snídaně
Jste blázni do skvělé výživy a rádi objevujete nové suroviny, potraviny a možnosti? Vyzkoušejte recept na tyto rychlé proteinové lívance se lněným semínkem, obohacené nutričně výjimečnou cvrččí moukou. Lívance jsou nízkosacharidové a ozdobit je můžete třeba avokádem a zeleninou. Je to pastva i pro oči.
Křupavé kuličky z červené čočky a bulguru – skvělé samotné i v omáčce
Křupavé na povrchu, úžasně vláčné uvnitř. Stačí si dostatečně předem namočit půlenou červenou čočku a pak už je jejich příprava rychlou záležitostí. Kombinace bulguru a čočky je vyzkoušená záležitost. Kuličky jsou vynikající v krémových či smetanových omáčkách.
Křehký jablečný koláč bez lepku
Křehké těsto, šťavnatá jablečná náplň. To byl jeden z oblíbených moučníků našich babiček. Připravit ho můžete i v bezlepkové verzi a dopřát sobě či někomu blízkému vynikající GLUTEN FREE dezert k čaji či kávě s pořádnou porcí šťavnaté jablečné náplně.
Vypadá a chutná “tradičně”, proto ho ocení nejen celiaci.
Krůtí kuličky s červenou řepou pečené v troubě + pečené batáty + okurková raita
Připravte si krůtí maso v podobě, která vás nadchne nejen jednoduchostí přípravy, ale také šťavnatostí a barvou. Stačí jednoduchý trik s červenou řepou a ze suchého krůtího masa je rázem pozoruhodná delikatesa. Kuličky jsou perfektní s pečenými batáty a svěží okurkovou raitou.
Zimní salát s pečenou červenou řepou, čočkou beluga a baby mozzarellou
Sytý a výživný salát, který je dokonalou kombinací výrazné řepy, vlákninou nabité čočky a šťavnaté mini mozzarelly v podobě praktických kuliček. Vychytaný dresink vše skvěle dochutí. V receptu najdete návod na nejlepší úpravu syrové řepy a správné vaření belugy.
Dip z velkých máslových fazolí se sušenými rajčaty – zdravá svačinka nebo pohoštění
Raz dva hotový luštěninový dip, jehož základ tvoří velké máslové fazole. Sušená rajčata jsou zárukou nejen výrazné chuti, ale i pěkné barvy. Se špalíčky zeleniny či křupavými tyčinkami máte na stole zdravou svačinku nebo zajímavou chuťovku při oslavách.
Cuketové nudle s krémovou omáčkou – nízkosacharidové jídlo do 10 minut
Nudle nemusí být jen z mouky. Stačí si pořídit spiralizér a kdykoliv máte k dispozici mísu cuketových “low-carb špaget”. Skvělé jako příloha nebo základ hlavního jídla. Vynikající jsou s krémovou omáčkou, kterou raz dva připravíte pomocí tyčového mixéru. Rychlá lehká večeře plná výživných ingrediencí.
Bezlepkový čokoládový dort – snadná příprava, poctivý pudinkovo máslový krém
Tento originální dort vždy zaboduje. Jak u dětí, tak dospělých. Perfektně drží strukturu, je vláčný a chutná stejně jako “normální” dort z pšeničné mouky. Je vhodný na slavnostní příležitosti jak pro celiaky, tak pro všechny, kteří preferují “gluten free” dezerty.
Sýrové chuťovky jako slané pralinky – originální pohoštění, rychlé na přípravu
Je jedno, jak jim budete říkat. Sýrové chuťovky, slané pralinky, jednohubky bez pečiva…Jsou raz dva hotové a snadné na přípravu. Rozzáří každý stůl na večírcích či oslavách. Vždy doma najdete “posypky”, kterými dodáte každé kuličce originalitu.
Sezamový losos po asijsku s jasmínovou rýží a pestrou zeleninou
Velmi jednoduchý a osvědčený způsob, jak mít do 30 minut na stole výborné, syté a vyvážené jídlo. Skvělá kombinace jasmínové rýže, krásně barevné zeleniny a křupavých kousků lososa. Jednoduchou omáčku připravíte raz dva a dodáte každé porci autentický asijský šmrnc.
Snídaňová kaše z celozrnných rýžových vloček s rostlinnou mandlovou smetanou
Jak správně použít celozrnné rýžové vločky, aby byly krásně vláčné? Hodí se perfektně na přípravu výživné snídaně. Jejich jemnou neutrální chuť dokonale doplní mandlová smetana. Pár křupavých pekanů a hrstka ovoce zajistí nejen další mikronutrienty, ale i atraktivní vzhled celé misky.
Kávové kuličky – rychlé nepečené cukroví – verze bez lepku
Žádné pečení, jen koulení! Nádherně vypadají, jsou vláčné a extra lahodné. Malý šálek espressa jim dodá jedinečnou chuť. Díky bezlepkovým piškotům si je mohou dopřát i celiaci. Příprava kuliček je rychlá, snadná a hodí se skvěle na seznam cukroví “na poslední chvíli”.
Pečená zelenina s dýní Hokaido + cizrnové placičky + jogurtový dip tahini
Do zlatova pečená zelenina v troubě, která je díky barevné paprice a zářivé dýni tak atraktivní. Stačí jen každý kousek napíchnout na vidličku a namočit do domácího jogurtového dipu vyladěného sezamovou pastou Tahini. Talíř skvěle doplní rychlé cizrnové placičky. Celá pánev zmizí natotata.
Arašídové mini marokánky – rychlé vánoční cukroví
Jsou ihned k jídlu. Snadné na přípravu, z dostupných ingrediencí. S veškerou noblesou doplní ostatní tradiční druhy cukroví. Každý kousek je originální. Recepturu ocení ti, kteří preferují rostlinné tuky. Šlehačka je zde zastoupena mandlovou smetanou a je to vynikající.
Šťavnaté kuřecí řízky nakládané v kefíru – gluten free verze
Osvědčený postup, jak mít na stole dokonalé bezlepkové řízky. Díky naložení v kefíru a správnému ochucení jsou šťavnaté, vychytaná strouhanka jim zase dodá tradiční vzhled a úžasnou křupavost. V receptu se zcela obejdete bez mouky a vejce, přesto řízkům nic nechybí.
Bezlepkové gnocchi s krémovou omáčkou z ricotty a pečené dýně
Syté a úžasně krémové noky v podzimním naladění. Dokonalá kombinace pečené dýně Hokkaido spolu s jemnou chutí Ricotty. Atraktivní a snadné bezlepkové jídlo, které chutná dospělým i dětem.
Výborné mandlové sušenky slazené čekankovou vlákninou – přirozeně bezlepkové
Raz dva hotové sušenky ze super vděčného těsta. Jsou akorát sladké a perfektně poslouží, když je na něco chuť. Mají nízký glykemický index, vysokou nutriční hodnotu a hodí se i do krabičky na výlet.
Šťavnatá vege bageta s nakládnou červenou cibulí
Inspirace na sytou a chutěmi nabitou bagetu, která je naplněná pečenými koulemi bez masa. Ty doplňuje křupavá sladkokyselá červená cibule, zelenina a domácí výrazná omáčka. Rychlé a snadné atraktivní jídlo.