Když už si některá surovina zaslouží své pevné místo na pracovní desce v kuchyni, to je co říct. Přesypu ji do dózy, mám ji pořád na očích, je z ní zrátka stálice. Ať už z pohledu ženy, která se zabývá výživou, tak z pohledu mámy, která hledá cesty, jak si zdravě usnadnit život v kuchyni. A takovou surovinou jsou právě jemné ovesné vločky. Neustále objevuji nové možnosti jejich využití.
Budete potřebovat
Na ovesné palačinky
- 200g ovesných vloček (jemné nebo jemné s vlákninou)
- 350ml mléka nebo rostlinného nápoje (nebo víc dle potřeby)
- 2 vejce
- sůl, pažitku
Na zeleninovo-sýrovou směs
- 1 menší cuketu
- 1 mrkev
- 1 šalotku
- Olivový olej
- Tvrdý sýr
- Na dochucení sůl, pepř, zelené bylinky dle chuti (pažitka, koriandr)
Postup
- Ovesné vločky rozemelte na mouku. Třeba v robotu.
- Vzniklou ovesnou mouku smíchejte mlékem, vejci, nasekanou pažitkou, lehce osolte a vzniklé těsto nechte chvíli odležet. Těsto má tendenci v čase více a více houstnout, proto závěrečnou konzistenci dolaďte tekutinou tak, aby šly z těsta dobře dělat palačinky.
- Připravte si zeleninovou směs. Cuketu a mrkev nakrájejte na drobno a orestujte na olivovém oleji. Dochuťte solí, pepřem, oblíbeným kořením. Ke konci přidejte nastrouhaný sýr.
- Na nepřilnavé pánvi potřené trochou oleje smažte z obou stran palačinky a naplňte směsí.
K čemu všemu se v rychlé kuchyni ještě mohou hodit ovesné vločky?
- Na zahuštění polévek, třeba krémové zeleninové nebo bramboračky
- Do bramboráků a zeleninových placiček
- Na přípravu domácích sušenek pro děti
- Místo části mouky do drobenky na koláč
- Na domácí knedlíčky do vývaru
- Místo části mouky do zdravých moučníků
- Na domácí myssli tyčinky
Toto jídlo vyniká vysokou nutriční hodnotou, nízkým glykemickým indexem, velkým množstvím vlákniny a výbornou sytící schopností bez nadměrné kalorické hodnoty.