Cílem tohoto receptu bylo zakomponovat do pomazánky celou papriku. Syrová paprika sice hezky křupe, v pomazánce je ale nepoddajná a navíc pouští vodu.
Do pomazánek je proto nejlepší použít papriku pečenou. To můžete vyzkoušet v tomto receptu na pomazánku z pečených červených paprik.
Pokud bych i v tomto receptu chtěla použít papriku pečenou v troubě, upekla bych si paprik rovnou více a využila je do pomazánky, krémové zeleninové polévky nebo těstovin. Když už rozpaluju troubu, tak ať se to využije.🙂
Do této pomazánky s nivou jsem však tu 1 papriku opekla na pánvi a slupku jsem neloupala. Není tak měkká jako z trouby, ale cíl to splní.🙂
Ingredience
(1 miska pomazánky)
- 1 střední červená paprika
- 1 balení Nivy (asi 100 g)
- 1 kostička čerstvého přírodního sýra typu Gervais nebo Lučina (asi 100 g)
- 1 malá červená cibule
- Olivový olej
- Sůl, pepř
- Zelené bylinky dle chuti
Postup
- Papriku zbavím jádřince a rozkrájím na kusy. Pokud paprik dělám více, peču je cca 30 minut v troubě. Pro případ 1 misky pomazánky papriku pozvolna opeču na pánvi na olivovém oleji tak, aby změkla. V průběhu opékání pánev přiklopím poklicí. Záleží na typu papriky.
- Opečenou papriku nechám zchladnout a ostrým nožem ji nakrájím a posekám na drobné kousky.
- Červenou cibuli nakrájím na drobno, nivu nastrouhám na hrubo a žervé rozetřu lžící.
- Vše smíchám dohromady a důkladně promíchám, aby se ingredience dokonale propojily. Dle potřeby dochutím solí a pepřem, případně petrželkou.
- Když chci pomazánku tužší, nechám ji tak. Když ji chci více jemnější, krémovější, přidám ještě lžíci hustého jogurtu nebo zakysané smetany nebo tvarohu. Hotovo!
> ☝️Doporučuji vyzkoušet také tuto jednoduchou vajíčkovou pomazánku s nivou.🙂
Ať vám pomazánky chutnají.🙂