Pohanka patří mezi bezlepkové obiloviny. Její výhodou jsou úžasné výživové vlastnosti a vysoký obsah rutinu. Má ovšem velice specifickou chuť, pro kterou někdo pohanku miluje a někdo nemůže ani cítit. Pokud patříte do první skupiny, tedy mezi příznivce pohanky, zkuste si ji připravit na sladko. V této úpravě se pohanka stává doslova vitaminovou bombou, je tedy vhodná pro každého, obzvláště pak pro vyčerpané lidi či lidi držící různé diety s chutí na sladké.
Pohanka – bezlepková, vyvážený obsah aminokyselin, výživově velice hodnotná
Jablka – Jak praví lidová moudrost „Stačí 1 jablko denně a nebudete potřebovat lékaře“, obsahuje minerály, enzymy, vitaminy, flavonoidy
Mrkev – jeden z nejvýznamnějších zdrojů betakarotenu
Mandle – Jedna hrst mandlí obsahuje až 20 různých flavonoidů, tedy látek, které pomáhají před rozvojem nemocí srdce a cév, mandle jsou významným zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku
Citronová šťáva – zdroj flavonoidů, vitaminu C, ochrana před infekcemi
Skořice – desinfekční účinky na organismus
Med – tekutý zázrak, dříve používán jako přírodní antibiotikum, obsahuje mnoho zdraví prospěšných enzymů, chrání nás před nemocemi
Takže dostat do sebe toto všechno musí s naším zdravím pohnout správným směrem 🙂
Pokud vám pohanka chutná, ale je vám sympatičtější spíše její slaná varianta, zkuste třeba tento oblíbený staročeský recept na [valašský kontrabáš](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/valassky-kontrabas “valašský kontrabáš”)
Sdílet recept myšičky na: