Je zapotřebí koupit instantní polentu, která se vaří jen pár minut. Používám ji ráda na přípravu kaší nebo rychlých slaných jídel, kdy stačí uvařenou polentu na talíři zasypat např. směsí opečených rajčat, žampionů a sýra. Skvěle poslouží také při výrobě špenátových palačinek
Budete potřebovat
Na 1 malý pekáček
- 150g kukuřičné instantní polenty
- 400ml vody
- 1 lžíci másla (do polenty, lze vynechat)
- ovoce na ozdobení
- špetku soli
- olej na opečení polenty (ideálně kokosový)
- krém dle chuti (zakysaná smetana, mascarpone, lehce oslazené)
Postup
- Do menšího hrnce nalijte vodu a vsypte instantní polentu.
- Přiveďte k varu a vařte za stálého míchání pár minut, než vznikne hustá kaše.
- Tu naneste do malého pekáčku vyloženým pečícím papírem (nebo vymaštěným) a vyrovnejte pomocí stěrky. Já jsem si ke konci pomohla naolejovanými prsty.
- Nechte vychladnout a zatuhnout, pak vzniklý polentový plát nakrájejte na čtverečky, které opečte na pánvi. Ideální je kokosový olej, máslo Ghí, případně olej s vysokovou tepelnou stabilitou, který se nebude přepalovat.
- Naservírujte spolu s libovolným krémem a ovocem. Postačí lehce oslazená zakysaná smetana, krémovější konzistence docílíte smícháním sýra Mascarpone a zakysané smetany.
JE POLENTA VHODNÁ PRO MALÉ DĚTI?
Ano, polenta není nic jiného, než kukuřičná krupice. Konzumovat ji mohou děti v rámci příkrmů od chvíle, kdy je vhodné zařadit kukuřici (kukuřičné kaše). Rozhodně ale sáhněte po BIO kvalitě, aby kukuřice nebyla geneticky modifikovaná. Je vhodné začít malým množstvím. Instantní polenta dokáže během chvíle zahustit třeba polévku nebo zeleninovou směs. Opékat polentu na tuku je vhodnější až pro starší děti, a to zásadně na tuku s vysokou tepelnou stabilitou, který se nepřepaluje a nevznikají tím pádem toxické látky. Polenta se dá opéct i na sucho na grilovací pánvi …