Většina pomazánek obsahuje mléčný výrobek. Občas to chce prostřídat a vyzkoušet luštěninové pomazánky. Jsou velice zdravé a vydatné. Chuťově si s nimi můžete pohrát a udělat buď pomazánku pro děti nebo naopak pikantní pro sebe.
Budete potřebovat
200 g červené čočky
5 lžic olivového oleje
2 stroužky česneku
1 cibuli nakrájenou na kostičky
1 střední nastrouhanou mrkev
štávu z citronu podle chuti
1 lžičku soli
cca 600 ml vody
trošku kari
Postup
Červenou čočku na cedníku několikrát propláchněte pod tekoucí vodou a nechte dobře okapat.
Na oleji orestujte cibuli.
Po chvíli přidejte mrkev a za občasného míchání společně pár minut restujte.
Přidejte utřený česnek, lehce osolte, můžete ochutit kari kořením.
K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku.
Směs zalijte vroucí vodou a přiklopte.
Na velmi mírném plameni vařte dvacet minut a občas zamíchejte.
Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a získat kašovitou konzistenci i bez mixování.
Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte citronovou šťávu a lžíci olivového oleje pro obohacení celého pokrmu.
TIP
Pokud nemusíte kari, zkuste jinou variantu. Do hotové pomazánky přidejte čerstvou bazalku a na velmi jemno pokrájené rajče.
Když by se voda vyvařila dříve, než by čočka byla dostatečně měkká, jednoduše trochu vody přidejte.
Pomazánku jezte dobře vychlazenou, chutná je na zdravých “křupacích” chlebech.