Zdravá pomazánka z červené čočky s vejci

Základem dobré pomazánky nemusí být mléčný výrobek, což je často zvykem. Zkuste tuto luštěninovou a udělejte něco pro své zdraví.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Co na chleba? V obchodech v regálech nalezneme samé sýry, paštiky, salámy. Jsou ale i jiné možnosti. Třeba luštěninové pomazánky. Zkusila jsem si doma jednu jednoduchou podle vlastní fantazie vyrobit a výsledek mne potěšil.

Budete potřebovat

  • 100g suché červené čočky
  • Koření či bylinky, které dáte vařit spolu s čočkou – drcený kmín, majoránku, bobkový list, libeček apod.
  • 3 vejce uvařená na tvrdo
  • Pažitku popř. jinou zeleň na dodání vitaminů a barvy
  • Trocha soli na dochucení

Postup

  1. Červenou čočku propláchněte, zalijte vodou, přidejte koření. Ať koupíte jakoukoliv červenou čočku, měla by být rozhodně měkká do 15 minut.
  2. Mezitím si uvařte 3 vejce na tvrdo.
  3. Z uvařené čočky slijte vodu a nechte ji vychladnout.
  4. Uvařená vejce nakrájejte na malé kousky nebo protlačte přes mřížku a smíchejte s čočkou.
  5. Dle chuti přidejte pažitku, nasekanou petrželku, řeřichu, zkrátka, co máte. Dochuťte trochou soli.

Podávejte nejlépe s celozrnným chlebem.

Jaké má výhody červená čočka?

Červená čočka je zbavená slupky, tudíž neobsahuje nadýmavé látky. Její obrovskou výhodou je, že se nemusí namáčet a dlouho vařit, jako jiné luštěniny. Po oloupání hnědé slupky má červená čočka výrazné oranžové zabarvení, které se vařením změní na žluté. Červenou čočku můžete použít k zahušťování polévek místo klasické mouky. Luštěniny jsou lidmi ve stravě stále opomíjeny, červenou čočku by měl do jídelníčku zařadit každý, včetně těhotných a kojících maminek i malých dětí.

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky