Co na chleba? V obchodech v regálech nalezneme samé sýry, paštiky, salámy. Jsou ale i jiné možnosti. Třeba luštěninové pomazánky. Zkusila jsem si doma jednu jednoduchou podle vlastní fantazie vyrobit a výsledek mne potěšil.
Budete potřebovat
- 100g suché červené čočky
- Koření či bylinky, které dáte vařit spolu s čočkou – drcený kmín, majoránku, bobkový list, libeček apod.
- 3 vejce uvařená na tvrdo
- Pažitku popř. jinou zeleň na dodání vitaminů a barvy
- Trocha soli na dochucení
Postup
- Červenou čočku propláchněte, zalijte vodou, přidejte koření. Ať koupíte jakoukoliv červenou čočku, měla by být rozhodně měkká do 15 minut.
- Mezitím si uvařte 3 vejce na tvrdo.
- Z uvařené čočky slijte vodu a nechte ji vychladnout.
- Uvařená vejce nakrájejte na malé kousky nebo protlačte přes mřížku a smíchejte s čočkou.
- Dle chuti přidejte pažitku, nasekanou petrželku, řeřichu, zkrátka, co máte. Dochuťte trochou soli.
Podávejte nejlépe s celozrnným chlebem.
Jaké má výhody červená čočka?
Červená čočka je zbavená slupky, tudíž neobsahuje nadýmavé látky. Její obrovskou výhodou je, že se nemusí namáčet a dlouho vařit, jako jiné luštěniny. Po oloupání hnědé slupky má červená čočka výrazné oranžové zabarvení, které se vařením změní na žluté. Červenou čočku můžete použít k zahušťování polévek místo klasické mouky. Luštěniny jsou lidmi ve stravě stále opomíjeny, červenou čočku by měl do jídelníčku zařadit každý, včetně těhotných a kojících maminek i malých dětí.