Ve většině receptů na rajčatovou pomazánku se používají nakrájená čerstvá rajčata. Mně to ale nevyhovuje, protože rajčata pouští do pomazánky vodu a nemá pak tu správnou konzistenci.
Já dělám to, že na drobno nakrájená rajčata krátce orestuji. Zlepší se jejich stravitelnost a pomazánka tak vydrží “pěkná” i do druhého dne.
Množství je na 1 větší misku pomazánky
Rajčata nakrájím na malé kostičky a krátce je orestuji na nepřilnavé pánvi. Stačí pár minut. Díky orestování změknou a nebudou pak do pomazánky pouštět vodu.
Do mísy dám vychladlá rajčata s tvarohem a důkladně propojím. Vmíchám na drobno nakrájenou cibulku a na jemno nastrouhaný balkánský sýr.
Podle potřeby opepřím a doladím ještě troškou soli a bylinek. Hodí se třeba bazalka nebo oregano. Pomazánku mažu na pečivo, domácí chleba nebo knäckabroty a ozdobím pažitkou. Hotovo!
Někdy je potřeba, aby byla pomazánka tužší. Třeba když chcete udělat talíř s nakrájenou bagetou jako pohoštění. V tom případě nepoužívejte hodně měkký vaničkový tvaroh, ale spíše tužší žervé.
Rajčata tvaroh obarví do červena přirozeně. Pokud však chcete docílit extra atraktivní barvy a chuti pomazánky, použijte, jako já, směs koření VEGE RAJČÁTKA. Obsahují totiž rajčatový prášek, oregano i česnek a to je do této pomazánky jako dělané. S Vege rajčátky svým holkám ráda dělám tyto Krémové rajčatové vrtulky. Inspirujte se.🙂
Pokud chcete mít pomazánku extra jemnou, nebo vám z osobních důvodů vadí slupky rajčat, můžete je předem oloupat. Jsou 2 způsoby. Buď je spařit horkou vodou, nechat slupku popraskat a sloupnout, nebo je jednoduše oškrábat kvalitní ostrou škrabkou. Je to raz dva.👍
Mrkněte také na další rajčatový nápad a vyzkoušejte rajčata po italsku pečená v troubě.
Sdílet recept na:
Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení