Všechny ingredience jsou předurčené k tomu, aby byly na talíři do 10 minut. Žádné dlouhé stepování u pánve. Toto jídlo je rychlovka.🙂 Navíc zcela rostlinná.🙂
Ingredience
- Tenké rýžové nudle
- Marinované tofu (nebo jiné ochucené)
- Cibule nebo lahůdková cibulka nebo šalotka
- Cuketa i se slupkou (menší tvrdší plod)
- Olivový olej
- Koření (Já jsem dala bylinkovou sůl, sušený česnek, pepř)
- Rýžová smetana na zjemnění
- Zelené bylinky (např. petrželka)
Postup
- Rýžové nudle začnu připravovat podle návodu. Většinou se doporučuje namočit je do vlažné vody a nechat odstát 5 až 10 minut. Voda se pak slije. Mezitím si dám vařit do hrnce vodu na nudle.
- Tofu osuším a nakrájím na drobné kostičky. Cuketu omyju a včetně slupky ji také nakrájím na malé kostičky. Cuketu podélně rozkrájím na plátky, ty pak na proužky a pak už jen sekám.🙂 Cibulku či šalotku nakrájím na drobno.
- Namočené rýžové nudle sliju a vložím je do vroucí vody. Vařím asi 5 až 7 minut, nejlepší je zkusit, zda jsou nudle tak akorát měkké. Sliju je přes sítko a propláchnu studenou vodou, aby se nelepily.
- Zatímco se vaří nudle, na pánvi si na olivovém oleji orestuji cibulku nebo šalotku, přidám cuketu, tofu a zprudka orestuji tak, aby vše bylo hezky opečené. Ochutím kořením. Někdy mám chuť jen na česnek a bylinky, jindy sáhnu po pikantnější směsi koření.
- Do pánve ke směsi přidám nudle, zakápnu rostlinnou smetanou a zlehka promíchám tak, aby se všechny chutě propojily. Smetana jídlo příjemně zjemní a doplní, její přítomnost ve výsledku “ani není znát”. Na talíři ještě doplním o bylinky nebo klíčky podle sezóny. Hotovo!
> ☝️Další tip, jak použít tofu najdete v receptu na bramborovou omeletu s pórkem a tofu. Výborné!
Rychlým receptům zdar!🙂