Rýžovo – zeleninové placičky s tvarohovým dipem

Zeleninu je potřeba zapojovat celý rok, každý den. Obzvlášť v podzimním a zimním období je vhodnější její tepelná úprava v kombinaci se zahřívacím kořením. Placičky pečené v troubě jsou proto ideální volbou. Tentokrát v rýžové variantě.

Na 2 dospělé porce (6 placiček) budete potřebovat

  • 150 g předem orestované a posekané zeleniny
  • 100 g uvařené rýže (lepší lepivější druhy, kulatozrná, jasmínová…)
  • 1 vejce
  • 100 g tvarohu ve vaničce (jak tučný záleží na vašich preferencích)
  • 50 g oblíbeného tvrdého sýra ( NE nízkotučný, vhodná je gouda)
  • cca 50 g mouky na dohuštění směsi dle vašich preferencí (dala jsem cizrnovou mouku)
  • na dochucení sůl, pepř, koření ( je možné dát pikantní koření, jakékoliv koření na zeleninu, sušené bylinky, já jsem přidala směsv kde je sůl, petržel, pažitka, kmín, česnek, cibule, kurkuma…)
  • olivový olej

Postup

  1. Kousky zeleniny orestujte na olivovém oleji tak, aby byla stále pevná. Žádné dušení do “blátivé” konzistence. Zeleninu posekejte v malém robotu na drobné kousky.
  2. K zelenině přidejte uvařenou rýži, vejce, tvaroh, tvrdý sýr. Dochuťte, jak vám vyhovuje. Někdy placičky dělám pikantní, jindy je dochucuji jen mořskou solí, česnekem a čerstvým koriandrem.
  3. Dohustěte do požadované konzistence pomocí “suché ingredience”. Může to být mouka, ale i různé vločky, domácí strouhanka …
  4. Plech vyložte pečícím papírem, který potřete olivovým olejem. Dělám to pomocí rukou a pak těma namaštěnýma rukama nabírám z mísy hmotu a vytvaruji placičku.
  5. Pečte na 200 až 220 stupňů asi 20 minut do zlatova.

Zatímco se placičky pečou, připravte si nějaký hustý domácí dip. Já doporučuji obzvlášť v zimním období zařazovat do jídelníčku koření kurkuma, které má blahodárné účinky na organismus, například protizánětlivé. Dip jsem tentokrát připravila tak, že jsem smíchala tvaroh s jogurtem a dochutila lžící majonézy, sušenými bylinkami a kurkumou. Stroužkem česneku navíc rozhodně nic nezkazíte 🙂

Placičky jsou syté, nutričně hodnotné, bohaté na vlákninu a navíc při jejich přípravě nemusíte stát u pánve s přepáleným olejem 🙂

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google