Knedlík obecně nepatří do repertoáru zdravého stravování, pokud si ho ale dáte jednou za čas, navíc si uděláte domácí, není co řešit. Knedlíky chutnají většině dětí a málokdo si dokáže představit bez knedlíku třeba svíčkovou. Mnoho lidí knedlík kupuje, málokterý je ale opravdy dobrý, navíc jsou jen z bílé vymleté mouky.
Udělat si domácí knedlík není nic složitého, obzvlášť, pokud vám těsto umíchá domácí pekárna. Já ho připravuji zásadně s celozrnnou moukou a všem moc chutná.
Budete potřebovat
(množství na 2 střední šišky)
- 200ml mléka (nebo 100ml mléka a 100ml vody)
- 200g pšeničné celozrnné mouky
- 200g polohrubé mouky (nebo 100g polohrubé a 100g hrubé)
- 1 vejce
- 1 lžička cukru
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku sušeného droždí
Postup
- Do domácí pekárny nejdříve nalijte mléko.
- Pak přidejte jedno vejce a rozmíchejte ho.
- Dále vsypte všechny ostatní ingredience – mouku, cukr, sůl, droždí. Dbejte na to, abyste přímo na sebe nenasypali sůl s droždím, neměli by přijít do přímého kontaktu.
- Zapněte program těsto.
- Po uplynutí programu (mojí pekárně to trvá hodinu a půl) těsto vyklopte na hrubou moukou posypanou plochu a vytvarujte dvě šišky.
- Ty vložte do vroucí vody a vařte 20 – 25 minut. Knedlíky také můžete připravit v páře.
- Po vyjmutí z hrnce každý knedlík několikrát propíchněte, aby z něj mohla uniknout pára.
Naposledy jsme si na tomto knedlíku celá rodina pochutnali s mojí zdravou svíčkovou, kterou už připravuji od oka, recept brzo napíšu…
Dobrou chuť!