Recept

Šťavnaté krůtí rizoto se zeleninou

Šťavnaté, plné zeleniny, barevné, vděčné, snadné, výživné.

Rýže smíchaná s masem a zeleninou je vděčné jídlo, které většinou chutná všem. Abych ho nedělala pořád stejně, střídám různé druhy zeleniny, rýže i masa. Tato varianta s krůtím masem, rýží parboiled, mrkví a extra porcí cukrového je tou oblíbenější. 

Budete potřebovat

  • Rýži parboiled, případně jiný typ rýže (vařenou nebo PEČENOU V TROUBĚ)
  • Vařené krůtí maso (krky nebo stehna)
  • Vařenou nebo dušenou zeleninu dle chuti (mrkev, 
  • Mražený hrášek
  • Orestovanou cibuli (lze vynechat)
  • Na dochucení sůl, lze i jiné oblíbené koření

Postup

  1. Rýži uvařte nebo upečte v troubě. Typ rýže zvolte podle toho, co od jídla očekáváte. Já jsem zvolila nelepivou variantu z rýže parboiled.Tu jsem ochutila kořením z trhu, které obsahovalo sušenou zeleninu a kurkumu. Kurkuma dodá rýži jemnou chuť a barvu. 
  2. Maso do rýže si připravte stejně, jako když děláte vývar. Na menší množství mohou stačit krůtí krky, na větší množství jsou vhodnější krůtí stehna. Maso vhodím do papiňáku spolu s kořením na vývar, kouskem cibule, stroužkem česneku a uvařím do měkka. Ze vzniklého vývaru pak udělám polévku. 
  3. Zeleninu do rizota si připravte také zvlášť. Je možné použít různé druhy zeleniny nebo nějakou směs. Například mrkev s hráškem a kukuřicí, nebo mrkev s brokolicí. Někdy ve vzniklém vývaru povařím celé kusy mrkve, které pak nakrájím a použiju část do rizota a část do polévky. 
  4. Pokud chcete rizoto více hráškové, je možné přidat extra hrášek. Zásobu cukrovéh hrášku mám vždy v mrazáku. Stačí ho jen pár minut podusit a kamkoliv přidat. 
  5. Pak už jen smíchejte uvařenou nebo upečenou rýži s libovolným množstvím zeleniny a uvařeného masa. 
  6. Maso i zelenina se s rýží pěkně spojí, aby to bylo ale ještě lepší, přidávám vždy ještě pár lžič vývaru, ve kterém se vařilo maso. 
  7. Pak u vše jen dochuťte, jak potřebujete. Pokud je jídlo pro malé děti, tak není vhodné dále solit. 

TIP

Podobným způsobem občas připravuji brokolicové rizoto. Veškerou zeleninu nahradím povařenou a na jemno nasekanou brokolicí.

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...