Recept

Jídlo & víno: Tagliatelle s lososem a krémovou citronovou omáčkou

Prémiové těstoviny tagliatelle obalené v krémové citronové omáčce a kousky opečeného lososa stojí za vyzkoušení. Smetana dohromady s citrónem funguje geniálně. Všechny chutě i atmosféru pak dokonale pozvedne sklenka pečlivě vybraného bílého vína.

Jeden z dalších receptů ze série “Párování jídla s vínem”. Uvařit chuťově zajímavé jídlo nemusí znamenat složité či dlouhé vaření z extra ingrediencí. Příkladem jsou tyto těstoviny s lososem. Jejich příprava je snadná a zvládne je každý.

Parťákem pro tento recept je první české online tržiště s vínem a destiláty Vinisto. Seženu tady vína, která pasují k vybraným jídlům a hlavně v kvalitě, jakou si představuji. Díky Vinistu také mohu postupně objevovat svět naturálních vín, která mě vždy zajímala, ale těžko jsem se k nim dostávala…

A teď ten recept:

 Ingredience na 2 porce

  • 200 g těstovin tagliatelle – chlazené nebo prémiové
  • 2 porce čerstvého lososa
  • 1 kelímek 33% smetany
  • 1 lžíce čerstvé citronové kůry
  • 1 lžička cukru na vyladění chuti
  • 1 lžička bylinkového koření
  • Sůl, pepř
  • Hrst mraženého hrášku
  • Přepuštěné máslo Ghí na opečení lososa

 Postup

  1. Filety lososa osušte a pozvolna opečte na grilovací pánvi na másle Ghí z obou stran tak, aby bylo maso propečené, ale stále šťavnaté. Doba opékání závisí na velikosti a výšce filetu. Ke konci maso osolte a ochuťte bylinkovým kořením. Hodí se i pomerančový pepř.

  2. Připravte si omáčku. Do pánve nebo menšího nepřilnavého hrnce jednoduše vlijte smetanu, přidejte citronovou kůru, trochu soli, lžičku cukru a nechte pozvolna probublávat. Smetana se zredukuje a přirozeně zahustí. Ke konci chuť smetany ještě vylaďte citronovou šťávou a vsypte hrst hrášku.

  3. Zatímco losos odpočívá a smetana houstne v pánvi, uvařte těstoviny podle návodu.

  4. Lososa rozkrájejte na menší kousky. Těstoviny s lososem ihned po uvaření přidejte ke smetaně a vše důkladně zlehka promíchejte. Omáčka má těstoviny jen lehce obalit. Rozdělte na 2 porce a ihned servírujte.

TIP od someliéra – Jaké víno se hodí k tomuto jídlu?

Jídlo obsahuje tučnější rybu, lososa, a také smetanu. Zvolte víno, které není kontrastní, ale naopak chutě podporuje, doplňuje. Např. Ryzlink rýnský nebo Ryzlink vlašský. Hodí se aromatičtější plnější typ vína. Jako jeden z příkladů to může být Ryzlink rýnský pozdní sběr nebo mnoho dalších. Mrkněte, které víno promluví k vám.

 TIP č. 2

Pokud byste chtěli tyto těstoviny připravit pro více lidí, je praktičtější zvolit jiný druh těstovin než dlouhé tagliatelle. Vše se pak bude snadněji dohromady promíchávat. Mohly by to být třeba fusilli…

Sdílet recept na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Novinky od Kamily

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je pečená dýně, která zajistí jak...