Péct muffiny mě přiměla až oblíbená knížka mých dětí o Medvídkovi Pú. Hned v první kapitole má celá parta za úkol připravit něco z jablek. Ijáček dělá mošt, Králíček jablečné želé a prasátko jablečné muffiny. Jablka totiž muffinům dodají výbornou chuť a vláčnost.
Na 12 muffinů budete potřebovat
- 100g polohrubé mouky
- 100 g jemně mleté celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
- 100 g másla
- 2 lžíce medu nebo datlového sirupu
- 2 vejce
- 150 ml tekutiny (mléko, rostlinné mléko)
- 100 g sladidla (tmavý třinový cukr, kokosový cukr, sušená třtinová šťáva atd.)
- 100 g namočených ovesných vloček (Emco – ovesné vločky, jemné)
- 2 střední na jemno nakrájená nebo nastrouhaná jablka
- větší hrst rozinek
- 3/4 BIO kypřícího prášku do pečiva
- ½ lžičky skořice
Postup
- Změklé máslo ušlehejte spolu s cukrem a vejci do pěny.
- Přidejte 2 lžíce medu nebo datlového sirupu.
- Přidejte mouku, kypřící prášek, skořici a mléko.
- Přidejte předem lehce namočené jemné ovesné vločky (cílem je, aby změkly)
- Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostičky nebo nastrouhejte. Přidejte je do těsta spolu s rozinkami a pořádně promíchejte.
- Těstem naplňte vymazané formičky nebo košíčky na muffiny.
- Troubu předehřejte na 180°, horkovzdušnou na 165° a pečte asi 25 minut.
TIP
Muffiny můžete upéct i bez cukru, pokud máte sladší jablka. Uberte v tom případě jen trochu tekutiny, aby těsto zůstalo stále dostatečně hutné.
Domácí, čerstvé muffiny v přiměřeném množství, oslazené podle toho, kdo si co může dovolit, jsou rozhodně lepší alternativou podobných balených hotových produktů plných přídatných látek.
V léte do nich zapékám čerstvé borůvky, v zimě jablka a rozinky. Někdy je udělám ovesné, jindy žitné, někdy celozrnné, někdy z obyčejné mouky. Jak to vyjde. Radost udělají vždy. A přijdou vhod i jako svačina do školy.