Myslím si, že existuje mnoho zajímavějších velikonočních receptů, jidáše však patří k tradici. A jelikož hlavním cílem bylo zabavit děti a né mít krabici jidášů na celý týden 🙈, uzpůsobila jsem množství na 1 plech.
Výhodou tohoto receptu je, že velmi zabaví děti. Motají spirály, šneky, esíčka, spolupracují a pak napjatě sledují, jak malé bochánky rostou v troubě.
Obvykle se jidáše pečou z půl kila mouky. Pokud je vás tedy doma více, nebo chcete mít 2 plechy, což je asi 30 menších jidášů, tak níže uvedené ingredience jednoduše zdvojnásobte.
Ingredience na 1 plech ( 14 kousků)
Na potření
- 1 vejce rozmíchané s 1 lžící vody
- Po upečení zahřátý tekutý med rozmíchaný s kouskem másla
Postup
- Do vlažného mléka rozdrobím droždí, přidám špetku cukru, 2 lžíce mouky a nechám na teplém místě vzejít kvásek.
- Do velké mísy pak dám ostatní ingredience a vypracuji hladké těsto. Pokud by těsto bylo až příliš tuhé, je možné dle situace přidat trochu mléka. Těsto by mělo být středně tuhé, pružné, hladké. Nechám v teple kynout alespoň 45 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
- Vykynuté těsto rozdělím na malé bochánky. Z každého bochánku vyválím hada o průměru asi 1 cm a tvaruji různé uzlíky, spirály, esíčka a zamotané tvary, které dávám na plech vyložený pečícím papírem. Potřu rozšlehaným vejcem a nechám ještě na plechu 15 minut kynout.
- Peču na 190 stupňů 15 až 20 minut. Vše podle zvolené velikosti jidášů.
- Ihned po upečení se jidáše tradičně potírají hustou medovou omáčkou, která vznikne směsí zahřátého medu a rozpuštěného másla.
Jednoduché, zábavné 🙂