Velikonoční jidáše ze špaldové mouky

Jidáše jsou tradiční sladké velikonoční pečivo, které se po upečení potírá zdraví prospěšným medem. Nejčastěji se motají z provazů těsta do různých tvarů. Mohou mít ale i tvar ptáčků a přivolávat tak jaro.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Myslím si, že existuje mnoho zajímavějších velikonočních receptů, jidáše však patří k tradici. A jelikož hlavním cílem bylo zabavit děti a né mít krabici jidášů na celý týden 🙈, uzpůsobila jsem množství na 1 plech.

Výhodou tohoto receptu je, že velmi zabaví děti. Motají spirály, šneky, esíčka, spolupracují a pak napjatě sledují, jak malé bochánky rostou v troubě.

Obvykle se jidáše pečou z půl kila mouky. Pokud je vás tedy doma více, nebo chcete mít 2 plechy, což je asi 30 menších jidášů, tak níže uvedené ingredience jednoduše zdvojnásobte.

 Ingredience na 1 plech ( 14 kousků)

  • 250 g hladké mouky (dala jsem jemně mletou bio špaldovou)
  • 1velký žloutek
  • 40 g cukru
  • 1/3 kostky čerstvého droždí (nebo půl sáčku sušených)
  • 130 ml mléka
  • 40 g rozpuštěného másla
  • Špetka soli
  • nastrouhaná citronová kůra

Na potření

  • 1 vejce rozmíchané s 1 lžící vody
  • Po upečení zahřátý tekutý med rozmíchaný s kouskem másla

 Postup

  1. Do vlažného mléka rozdrobím droždí, přidám špetku cukru, 2 lžíce mouky a nechám na teplém místě vzejít kvásek.
  2. Do velké mísy pak dám ostatní ingredience a vypracuji hladké těsto. Pokud by těsto bylo až příliš tuhé, je možné dle situace přidat trochu mléka. Těsto by mělo být středně tuhé, pružné, hladké. Nechám v teple kynout alespoň 45 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  3. Vykynuté těsto rozdělím na malé bochánky. Z každého bochánku vyválím hada o průměru asi 1 cm a tvaruji různé uzlíky, spirály, esíčka a zamotané tvary, které dávám na plech vyložený pečícím papírem. Potřu rozšlehaným vejcem a nechám ještě na plechu 15 minut kynout.
  4. Peču na 190 stupňů 15 až 20 minut. Vše podle zvolené velikosti jidášů.
  5. Ihned po upečení se jidáše tradičně potírají hustou medovou omáčkou, která vznikne směsí zahřátého medu a rozpuštěného másla.

Jednoduché, zábavné 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty na myšičce

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Polévka z pečené mrkve s domácím zeleným pestem

Když mrkev předem upečete a až poté z ní uvaříte polévku, budete překvapeni výbornou a intenzivní chutí. Výhodou jarní mrkve...

Salát s pečeným křupavým květákem a domácím ranch dressingem

Výživný salát plný barev, chuti a vlákniny. V hlavní roli růžičky květáku, které jsou atraktivně ochucené a do křupava upečené...

Pita sandwich s vege kuličkami a domácím dipem

Pita plná chuti s "nemasovými" kuličkami. Inspirujte se a zapojte do jídelníčku luštěniny...atraktivně. Když kuličky správně ochutíte, je vyhráno......

Reklama partnera myšičky