Vejce na měkko, vejce na tvrdo, pošírované vejce, volské oko, zapečené vejce… Možností, jak si dopřát vejce ke snídani je mnoho. A každá varianta chutná úplně jinak.
A jednou z těch šmrncovnějších je omeleta. Dá se do ní totiž zapéct kdeco. Kdeco zdravého. Třeba bylinky 🙂
Inspirovala jsem se tipy šéfkuchařů, kteří se do jednoho shodli v tom, že správná omeleta musí být vláčná, dobře ochucená, kyprá a nadýchaná. Nikdo nestojí o vysušenou placku.
Na 1 porci budete potřebovat
- 2 vejce
- 1 lžíci vody
- Hrst oblíbených bylinek (např. petržel, estragon, bazalka, kerblík, koriandr )
- Sůl, pepř
- Máslo (nebo máslo Ghí)
- Malou hrstku nastrouhaného sýra
Postup
- Vejce rozklepněte do misky, osolte, opepřete, přidejte lžíci vody a vidličkou promíchejte. Přidejte hrst posekaných bylinek.
- A teď to hodně důležité. Potřebujete kvalitní nepřilnavou pánev, po které budou vejce jen klouzat. Rozehřejte ji, rozpusťte v ní kousek másla a vlijte rozšlehaná vejce. Cílem je, aby se udělala co nejrychleji a byla kyprá. Pánev naklápějte do stran, zvedejte do vzduchu a pomocí špachtle je párkrát přehrňte a přelévejte sem a tam, až rovnoměrně zatuhnou. Musí stále zůstat vláčná.
- Teď už jen rychle posypte malou hrstkou sýra, srolujte a vyklopte na talíř.
Omeletu doplňte tak, abyste na talíři měli to, co potřebujete. Já jsem zvolila plátek žitného chleba s máslem a čerstvou zeleninu.