Suchý perník je pěkná nuda. A nezachrání to ani opojná vůně skořice či kakaová poleva. Když ho ale obohatíte jablky a medem a třeba ještě amaranthovou moukou, výsledek je skvělý.
Do perníků ráda část klasické mouky nahrazuji alternativními bezlepkovými moukami. Existuje mnoho druhů a každá z nich se používá jinak dle jejích specifických vlastností. V tomto případě jsem 1 hrnek mouky nahradila hladkou moukou amaranthovou, která má výbornou chuť. Zároveň je zdrojem esenciálních aminokyselin a vlákniny.
Budete potřebovat
1 hrnek = 250 ml
2 hrnky celozrnné mouky (dala jsem 1 hrnek špaldové a 1 hrnek hladké bezlepkové amaranthové mouky)
1 hrnek tekutiny (dala jsem rostlinné rýžové mléko)
100 ml oleje (řepkový, kokosový zbavený vůně)
2 vejce
1/2 hrnku kokosového cukru (můžete zvolit i jinou alternativu, případně dát jen med)
1 velké nebo 2 střední jablka
2 lžíce medu
1 bio kypřící prášek do pečiva
1 lžíci kakaa (kupuji bio kakao ve větším balení)
2 lžičky perníkového koření
Postup
Vejce vyšlehejte s kokosovým cukrem do pěny.
Přidejte všechny ostatní ingredience, na závěr vmíchejte nastrouhaná jablka. Já dle slupky vyhodnotím, zda je oloupu nebo ne…
Vlijte do vhodné formy, kterou vymažte tukem a vysypte třeba hrubou moukou. Já tentokrát zkusila jen pečící papír. Používám buď malý plech nebo kulatou dortovou formu.
Pečte na 175 stupňů 25 až 30 minut.
Perník je vláčný, křehký a musí se opatrně krájet. Díky jeho vhkosti ale dobře drží pohromadě, nedrobí se, takže ho dávám dceři klidně i do krabičky na svačinu do školy.