Mohla bych o tomto receptu sepsat sáhodlouhý elaborát, ale není čas ztrácet čas. Je třeba pracovat rychle a efektivně 🙂
Pokud chcete upéct něco, co vám nezabere moc času, ale výsledek bude vypadat úžasně, tak jste na správném méstě.
Na korpus budete potřebovat
- 200 g mouky (dávám 100 g polohrubé a 100 g celozrnné jemně mleté špaldové)
- 3 větší vejce
- 1 BIO kypřící prášek do pečiva, nebo množství dle množství mouky (výrobce uvádí na obalu)
- 150 g sladidla (pokud chcete méně sladké, dá se i 100g, oslaďte jak uznáte za vhodné, přírodní cukr s vysokým obsahem melasy, kokosový cukr, částečně xylitol, částečně med …)
- 100 ml tuku (lze řepkový olej nebo kokosový olej zbavený příchuti)
- 1 lžíci kakaa (kupuji velké balení v bio kvalitě)
Na krém budete potřebovat
- 500 g tvarohu
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 kelímek nebo kostičku přírodního smetanového sýru (typ Lučina)
- 1 ušlehanou šlehačku
- 2 BIO vanilkové cukry (nebo lze jen extrakt z vanilky
Dále budete potřebovat meruňkový džem lehce zředěný vodou na promazání spodního korpusu a hořkou nastrouhanou čokoládu a ovoce na ozdobu.
Postup
- Nejdříve si připravte korpus. Vejce ušlehejte do pěny s cukrem nebo jiný, sladidlem.
- Přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva, tuk a kakao.
- Těsto vylijte do vymazané a hrubou moukou vysypané kulaté formy o průměru 24 nebo 26 cm a upečte na 180 stupňů do “suché špejle”. Trvá to asi 25 minut. Hlídejte.
- Upečený korpus nechte vychladnout, rozřízněte jej podélně napůl a ve dvou vrstvách pomažte připraveným krémem. Já to dělám tak, že korpus plním ve formě. Půlku korpusu vrátím na dno formy, dám polovinu krému, přiklopím druhou částí korpusu a zakončím druhou polovinou krému.
- Takto připravený moučník nechám odležet ideálně pár hodin nebo přes noc.
- Pak už jen dozdobím hoblinkami hořké čokolády a kousky ovoce.
Zatímco se peče korpus, tak smícháte ingredience na krém. Pak jen korpus rozříznete, potřete džemem, krémem, dáte do lednice a ozdobíte, jak uznáte za vhodné.
Když ho necháte odležet, vrstvy se propojí a je krásně vláčný. Několikrát jsem ho vezla i někam s sebou a držel pohromadě, dal se bez problémů krájet.
Všichni si ho pochvalovali a já měla dobrý pocit, že vím, z čeho je. Základem každého moučníku, ze kterého nemusíte mít výčitky, jsou totiž kvalitní ingredience a k tomu navíc 1 lžíci tvořivosti, 1 lžičku radosti a 1 kapku lásky 🙂