Vláčný kakaový dortík s tvarohem a zakysanou smetanou

Tchýně se nahlásila na návštěvu a nechcete riskovat, že ji udusíte suchou bábovkou nebo ucpete tepnu těžkým máslovým krémem? Zde je řešení.

Mohla bych o tomto receptu sepsat sáhodlouhý elaborát, ale není čas ztrácet čas. Je třeba pracovat rychle a efektivně 🙂

Pokud chcete upéct něco, co vám nezabere moc času, ale výsledek bude vypadat úžasně, tak jste na správném méstě.

Na korpus budete potřebovat

  • 200 g mouky (dávám 100 g polohrubé a 100 g celozrnné jemně mleté špaldové)
  • 3 větší vejce
  • 1 BIO kypřící prášek do pečiva, nebo množství dle množství mouky (výrobce uvádí na obalu)
  • 150 g sladidla (pokud chcete méně sladké, dá se i 100g, oslaďte jak uznáte za vhodné, přírodní cukr s vysokým obsahem melasy, kokosový cukr, částečně xylitol, částečně med …)
  • 100 ml tuku (lze řepkový olej nebo kokosový olej zbavený příchuti)
  • 1 lžíci kakaa (kupuji velké balení v bio kvalitě)

Na krém budete potřebovat

  • 500 g tvarohu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 kelímek nebo kostičku přírodního smetanového sýru (typ Lučina)
  • 1 ušlehanou šlehačku
  • 2 BIO vanilkové cukry (nebo lze jen extrakt z vanilky

Dále budete potřebovat meruňkový džem lehce zředěný vodou na promazání spodního korpusu a hořkou nastrouhanou čokoládu a ovoce na ozdobu.

Postup

  1. Nejdříve si připravte korpus. Vejce ušlehejte do pěny s cukrem nebo jiný, sladidlem.
  2. Přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva, tuk a kakao.
  3. Těsto vylijte do vymazané a hrubou moukou vysypané kulaté formy o průměru 24 nebo 26 cm a upečte na 180 stupňů do “suché špejle”. Trvá to asi 25 minut. Hlídejte.
  4. Upečený korpus nechte vychladnout, rozřízněte jej podélně napůl a ve dvou vrstvách pomažte připraveným krémem. Já to dělám tak, že korpus plním ve formě. Půlku korpusu vrátím na dno formy, dám polovinu krému, přiklopím druhou částí korpusu a zakončím druhou polovinou krému.
  5. Takto připravený moučník nechám odležet ideálně pár hodin nebo přes noc.
  6. Pak už jen dozdobím hoblinkami hořké čokolády a kousky ovoce.

Zatímco se peče korpus, tak smícháte ingredience na krém. Pak jen korpus rozříznete, potřete džemem, krémem, dáte do lednice a ozdobíte, jak uznáte za vhodné.

Když ho necháte odležet, vrstvy se propojí a je krásně vláčný. Několikrát jsem ho vezla i někam s sebou a držel pohromadě, dal se bez problémů krájet.

Všichni si ho pochvalovali a já měla dobrý pocit, že vím, z čeho je. Základem každého moučníku, ze kterého nemusíte mít výčitky, jsou totiž kvalitní ingredience a k tomu navíc 1 lžíci tvořivosti, 1 lžičku radosti a 1 kapku lásky 🙂

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Sdílet recept

Facebook
x.com
Pinterest

Ať už Vám neunikne ani jeden recept a tip:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další recepty

Krémové noky v dýňové omáčce

Krémové noky v dýňové omáčce

Jídlo jako ušité pro dýňovou sezónu. Tyto noky vás překvapí jednoduchostí přípravy. Základem omáčky je...
Křupavý květák ve vinném těstíčku

Křupavý květák ve vinném těstíčku

Obalovaný smažený květák je česká klasika, kterou většina z nás zná už od dětství a...
Párování jídla a vína losos

Jídlo & víno: Losos v krémové toskánské omáčce

Nakládaná sušená rajčata v kombinaci s bílým vínem a smetanou vytvoří jedinečnou chuť. Jednoduché jídlo...

reklama google