Recept

Vláčný mrkvový perník s domácí polevou

Tento mrkvový perník je opravdovou lahůdkou ...Použijete - li navíc celozrnnou mouku, bude ještě zdravější.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Tento moučník, včetně polevy, je dalším výsledkem mých pečících pokusů 🙂 Pekla jsem ho už několikrát, pokaždé se povedl a byl velmi pochválen. Dle této receptury bych ho ale opravdu nedělala na klasický velký plech. Byl by nižší a nemusel by být tak vláčný. Rozhodně ale v tomto receptu použijte, byť jen částečně, celozrnnou mouku. Celozrnná mouka spolu s mrkví dodá tělu vlákninu a můžete mít hned lepší pocit ze zdravějšího moučníku.

Množství je na menší plech (20x30cm) nebo kulatou dortovou formu.

Budete potřebovat

  • 2 hrnky polohrubé mouky (dala jsem 1 hrnek polohrubé klasické a 1 hrnek špaldové jemně mleté)
  • 1 hrnek cukru (nejlépe třtinový, do perníků je více než vhodný)
  • 1 lžíci kakaa
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 kypřící prášek do pečiva (ideálně z vinného kamene bez fosfátů)
  • 1 hrnek libovolného mléka (vyzkoušené mám klasické, sojové i rýžové)
  • 100 ml kvalitního slunečnicového oleje
  • 1 vejce
  • 1 větší na jemno nastrouhanou mrkev
  • 2 lžíce třtinové melasy (lze vynechat, s ní je to ale lepší)

Na polevu

  • ¾ tabulky hořké čokolády
  • cca 70ml mléka nebo smetany
  • 2 lžíce marmelády (nejlépe meruňkové)

Postup

  • Nejdříve smíchejte všechny sypké ingredience – mouku, cukr, kakao, koření, kypřící prášek.
  • Pak smíchejte všechny tekuté ingredience – mléko, olej a vejce.
  • Vše spojte dohromady, buď ručně nebo elektrickým šlehačem.
  • Do těsta přidejte 2 lžíce melasy a úplně nakonec jednu větší na jemno nastrouhanou mrkev.
  • Těsto vylijte na vymazaný a např. hrubou moukou vysypaný menší plech nebo do kulaté dortové formy.
  • Pečte na 160°C 25 – 30 minut.

Perník můžete jíst třeba jako zdravou snídani nebo svačinu, pokud ho ale potřete domácí čokoládovou polevou, máte z něj rázem skvělý dezert.

Jak na úžasnou jednoduchou měkkou domácí čokoládovou polevu?

  1. ¾ tabulky hořké čokolády nechte rozpustit na plotně v cca 70ml mléka nebo smetany. Zkrátka, aby měla krémovější konzistenci a dala se promíchat.
  2. Jakmile je hmota hladká, nechte ji pár minut zchladit, aby nebyla úplně vařící a vmíchejte do ní 2 lžíce marmelády. Já mám vyzkoušenou meruňkovou.

Čas od času zkouším experimentovat s domácími polevami, jelikož se mi naprosto příčí kupovat ty hotové, či je snad míchat z prapodivných prášků. Marmeláda se často maže do středu rozkrojeného perníku, musíte jí ale spotřebovat daleko větší množství a je to zas práce navíc. Tato jednoduchá měkká poleva z čokolády a marmelády se mi zalíbila. Je výborná, rychlá a díky hořké čokoládě nepřeslazená.

Ať se vám povede!

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky