Recept

Zapečené brambory s brokolicí a uzeným tofu s vychytanou zapékací omáčkou

Jednoduché, vděčné a zdravé jídlo. Uzené tofu dodá jídlu nejen bílkoviny, ale i zajímavou chuť.

Novinky z myšičky

Nové recepty, tipy z praxe, moje doporučení

Zapéct zeleninu není nic složitého, přesto se to pokaždé nemusí povést. Když zelenina pustí vodu, máte v pekáčku rázem dušené cosi, když zas dáte více vajec, může být směs suchá. Já jsem si zapečenou brokolici s bramborem vychytala následovně. Jedná se tedy o recepturu na množství do velkého pekáče. Zapékací omáčka skrývá jeden fígl. Místo, abyste použili tučnou šlehačku, kterou mnoho lidí na zapékání rádo používá, tak ji nahradíte zakysanou smetanou, do které přidáte trochu olivového oleje. Její konzistence je výborná, zapečené jídlo pak není ani rozbředlé, ani vysušené.

Budete potřebovat

(větší množství)

  • 2 brokolice
  • 1 kg brambor (nebo více podle potřeby)
  • 1 uzené tofu
  • Na ochucení – sůl, popř. sypký bio bujón, nebo Solčanku nebo bylinkovou sůl

Na zapékací směs: – 2 zakysané smetany – 3 vejce – 3 lžíce olivového oleje – Sůl

Postup

  1. Brambory omyjte, pokud je potřeba, tak oškrábejte a nakrájejte na půlkolečka.
  2. Brokolici omyjte a rozdělte na menší růžičky nebo lehce pokrájejte.
  3. Brokolici vařte společně s brambory 5-10 minut. Obojí by mělo zůstat tuhé. Vodu slijte a můžete si ji nechat třeba na přípravu zeleninové polévky.
  4. Zeleninu podle potřeby ochuťte a smíchejte s na hrubo nastrouhaným uzeným tofu.
  5. Zalijte zapékací směsí, která vznikla smícháním zakysaných smetan, vajec a olivového oleje a trošky soli
  6. Zapékejte přiklopené v troubě na 180-200 stupňů cca 30 minut. Pak můžete poklop odstranit a nechat povrch dalších 10 minut trochu více zapéct.

TIP

Uzené tofu v tomto receptu má své místo, přesto ho můžete nahradit třeba mozarellou, která ale není chuťově výrazná.

Dříve jsem brambory i brokolici předvařovala zvlášť, což bylo zbytečně zdržující. Teď to hodím do jednoho hrnce a jeden kus nádobí ušetřen. Příprava jídla vám nezabere více než 20 minut, pak už se stará trouba 🙂

Sdílet recept myšičky na: 

Facebook
x.com
Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

gooogle
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here

Další recepty na myšičce

Krémová polévka z pečených kaštanů

Jemná a přirozeně hustá krémová polévka, jejíž základ tvoří pečené kaštany. Budete překvapeni její jedinečnou chutí a sytostí. Skvělá lehká...

Bramborové placky s tuňákem a kukuřicí

Tyto placky jsou u nás doma hitovka. Ingredience mám na ně vždy doma. Vynikající jsou teplé s domácím dipem ze...

Vychytaný wrap s tuňákem – vhodný i s sebou do krabičky

Tento tuňákový wrap vás zaujme svojí šťavnatostí, vychytanou náplní i sytostí. Kromě kvalitního tuňáka obsahuje i sýr cottage, tedy i...

“Tataráček” z červené řepy

Červená řepa je úžasná zelenina, která může zazářit a nadchnout i ty, kteří by si o řepu jinak ani kolo...

Reklama hlavního partnera myšičky