Jak pohanka, tak jáhly se dají zapékat na 100 způsobů. V kombinaci s výrazným sýrem fakt jedlé 🙂 Pohanka i jáhly se vaří přibližně stejnou dobu. Vstřebají tolik tekutiny, kolik potřebují k tomu, aby byly “tak akorát”. Proto jsem je do hrnce nasypala společně a ušetřila si tak práci. Díky smetaně a cheddaru jídlo není vysušené, na povrchu vznikne po zapečení lahodná krusta.
Budete potřebovat
- Půl hrnku jahel
- Půl hrnku pohanky
- 2 hrnky tekutiny (Hrnek a půl vody + půl hrnku smetany)
- Trochu smetany na závěrečné pokapání (asi 50ml)
- 200g čedaru (nebo jiného výraznějšího a tučnějšího sýra)
- Zelené koření (měla jsem medvědí česnek, může být petržel, libeček atd.)
- Koření na dochucení
Postup
- Do hrnku (asi 300ml) nasypte napůl jáhly a pohanku.
- Propláchněte je na sítku horkou vodou, vsypte do hrnce a zalijte 2 hrnky tekutiny. Já jsem dala hrnek a půl vody a půl hrnku smetany. Varianty jsou možné (jen mléko, rostlinná smetana, jen vývar atd.)
- Povařte asi 5 minut a pak nechte v teple dojít a nabobtnat. Klidně pod peřinou, určitě tak půl hodiny.
- Uvařenou pohanku s jáhlami smíchejte s nastrouhaným sýrem cheddar. Dalšími možnostmi je přidání petržele, česneku, libečku, koriandru. Mně dobře posloužil sušený medvědí česnek.
- Vše rozprostřete do vymaštěného pekáčku. Abych měla jistotu, že jídlo nebude suché, tak jsem ještě na závěr zakápla trochou smetany.
- Zapečte na 200 stupňů, až povrch lehce zezlátne. 20 minut většinou stačí.
Sýr Cheddar (nebo jiný tučnější výraznější sýr) zde má své místo. S obyčejným 30% eidamem to nebude ono…
Toto jídlo mě mile překvapilo. Bylo dobré jak teplé, tak studené. Stačilo už jen přiložit rajčatový salát.