V orientální kuchyni se čerstvý zázvor s oblibou používá jako “čerstvé koření”. Kromě toho, že jídlu dodá říz a specifickou chuť, má z nutričního i zdravotního pohledu spoustu benefitů.
Pokud tedy doma máte doma zázvor, kari a kořenovou zeleninu, můžete mít za chvíli hotovo.
Potřebujete
- Kousek zázvoru (3-5 cm)
- Tuk na orestování zeleniny ( olivový olej, Ghí atd.)
- Pórek
- 200 g kořenové zeleniny (já dala mrkev a kořen petržele)
- 1 větší bramboru
- Koření curry
- Zeleninový vývar
- Trochu smetany na zjemnění (může být klasická, rostlinná, případně kokosové mléko)
- Sůl v případě potřeby
- Na závěr zelené bylinky (např. koriandr nebo petrželku)
Postup
- Ukrojím kousek zázvoru, oškrábáním ho zbavím slupky a nakrájím na kousky. Ty pak krátce orestuji na tuku.
- Přidám porék a krátce orestuji. Přisypu dle chuti koření curry, krátce promíchám a přidám nakrájenou kořenovou zeleninu a bramboru.
- Zaliju vývarem tak, aby byla zelenina ponořená. Vařím do změknutí zeleniny asi 15 minut a pak rozmixuji do hladka.
- Ke konci zjemním trochou smetany nebo kokosovým mlékem.
> Kari koření můžete využít také v tomto rychlém receptu z pánve na květák s cuketou na kari
Zázvorový čaj všichni známe, tato pikantní polévka je další skvělý způsob, jak čerstvý zázvor využít.