Další inspirace na zdravý salát, který si samozřejmě můžete sníst “jen tak”, nebo ho použít jako přílohu k jídlu. Tento postup je vhodný především pro lidi, co řeší zdravotní problémy nebo chtějí zhubnout. Ne, že bychom se měli příloh zcela zbavovat, naše tělo potřebuje komplexní sacharidy. Váš talíř si ale zkuste představit na třetiny – ryba, kopeček rýže, zelenina. Já jsem si tento zeleninový salát dopřála se svojí oblíbenou [RYBOU PO MLYNÁŘSKU](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/ryba-po-mlynarsku “RYBOU PO MLYNÁŘSKU”). Místo, abych měla na talíři rybu a třeba hromadu šťouchaných brambor, dala jsem si k rybě hromadu tohoto salátu a vedle 1 brambor vařený ve slupce …
Tento salát je speciální díky kombinaci jablek a cibule. Skvěle k sobě pasují…
Budete potřebovat
- Libovolnou zeleninu (salát, papriky, rajčata, okurka, cuketa, čím víc barev, tím lépe)
- Cibuli (nakrájenou na proužky)
- Jablko (pořádně omyté a nakrájené i se slupkou na jemné kousky)
- Trochu citronové šťávy (aby jablko hned nezhnědlo)
- Oblíbený extra panenský olej (třeba olivový, řepkový)
Postup
- Všechno nakrájejte a smíchejte dohromady.
- Jablka zakápněte citronovou šťávou a celý salát pak ještě panenským olejem, který je zdrojem prospěšných tuků pro naše tělo.
- Salát si dejte třeba s celozrnným pečivem nebo nějakou luštěninou, nebo ho použijte jako přílohu. Doporučuji [RYBU PO MLYNÁŘSKU](http://www.varilamysicka.cz/zdrave-recepty/ryba-po-mlynarsku “RYBU PO MLYNÁŘSKU”)
PROČ MÁME CHTÍT V JÍDLE BARVY?
Antioxidanty, po kterých naše zdraví tak touží, se, mimo jiné, nachází nejvíce v barvivech různých druhů ovoce a zeleniny. Čím barevnější, tím lepší, čím tmavší, tím lepší. Tmavě červená paprika obsahuje více antioxidantů, než třeba žlutá. Černý rybíz obsahuje více antioxidantů, než třeba světlá bluma … Pestrost se rozhodně vyplácí. Cibule je sice bílá, obsahuje ale zas antioxidant quercetin, který vyniká svými antibiotickými účinky.
Jezte saláty, budete zdraví 🙂