Tento výborný vitaminový salát přivezli na ochutnání mí rodiče, kteří ho dělali podle receptu paní Květy z Nejdku. Salát si prakticky připravíte do skleniček a můžete podávat k jakémukoliv jídlu ..
Budete potřebovat
- 1kg červené řepy (na jemno nakrouhané)
- 1kg bílého zelí (na jemno nakrouhané)
- 200g cibule (na jemno nakrájené)
- 3-5 lžic nastrouhaného křenu (nebo přiměřené množství křenové pasty)
Na nálev
- 0,5l vody
- 1/4l octa
- 2 lžíce soli
- 120g cukru
- Několik kuliček pepře
Postup
- Nakrouhejte na jemno červenou řepu, bílé zelí, nakrájejte cibuli a nastrouhejte křen, případně použijte křenovou pastu.
- Připravte si nálev tak, že všechny suroviny, tedy vodu, ocet, sůl, cukr a pár kuliček pepře společně několik minut povařte.
- Nálev nechte vychladnout.
- Ve větší míse pak všechnu zeleninu promíchejte společně s vychladlým nálevem. Pořádně promíchejte a nechte 24 hodin odležet, než směs povolí šťávu.
- Po 24 hod. nandejte do sklenic i se šťávou a sterilujte 5 min. při 90 stupních.
TIP
Stejným způsobem lze připravit menší množství salátu a pokud ho budete skladovat v lednici a v dohledné době sníte, nemusíte sterilovat.
Červená řepa, zelí, cibule a křen jsou plodiny, které našemu tělu dodávají velké množství živin, mají pozitivní vliv na náš trávící systém, působí proti bakteriím, virům a plísním v našem organismu. Tento salát je především v zimním období ideální volbou, jak posílit imunitní systém.
Pozor!
Podobné saláty bývají k zakoupení v plastových průhledných kelímcích. Vždy se podívejte na složení. Na první pohled se jedná o kelímek plný zdraví, po přečtení etikety tento názor můžete změnit. Mnohdy obsahuje zdraví škodlivé chemické konzervanty a vy chcete své zdraví přeci posílit a ne odrovnat.
Doporučení
Krouhání červené řepy vyžaduje zvláštní oblečení – nejlépe bílou sváteční halenku 😉