Kedlubna je nutričně zajímavá košťálová zelenina, kterou si můžete dopřát jak syrovou, tak tepelně upravenou. Je nízkokalorická, bohatá na minerální látky, obsahuje hodně vlákniny a je velmi praktická na přípravu. Během chvíle z ní připravíte různě ochucené karbanátky nebo placičky.
Na 6 středních karbanátků budete potřebovat
- 2 na hrubo nastrouhané kedlubny (bylo to asi 320 g)
- 2 vejce
- 5 lžic křupavé kukuřičné strouhanky (20 g)
- Sůl, špetku muškátového květu a další koření dle chuti
- Přepuštěné máslo nebo kokosový olej na smažení (mají vysoký kouřový bod)
Postup
- Kedlubnu oloupejte nožem a nastrouhejte na hrubo. Posolte a nechte "vypotit". Rukou z ní po chvíli vymačkejte vodu.
- Vejce ušlehejte do husté pěny.
- Smíchejte vaječnou pěnu s kedlubnou, zahustěte kukuřičnou strouhankou, ochuťte solí a kořením, směs propracujte, aby se dobře propojila a rukou vytvarujte karbanátky.
- Opečte z obou stran na vhodném tuku.
Toto je základ kedlubnových karbanátků. Já je ráda dělám takto jednoduše. Samozřejmě je můžete vylepšit o další ingredience, například hrst nasekaných zelených bylinek, česnek nebo předem orestovanou cibulku.
Jak připravit jogurtový dip?
Hustý bílý jogurt řeckého typu smíchejte s trochou olivového oleje, citronovou šťávou, ochuťte solí, pepřem a přidejte na jemno nasekané zelené bylinky. Samozřejmě můžete přidat i česnek.
Čerstvě opečené teplé placičky namočené v domácím vychlazeném jogurtovém dipu. Výborná kombinace :)
Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.