Rychle / jednoduše / zdravě

Kedlubnové karbanátky s domácím jogurtovým dipem

Kedlubnové karbanátky jsou další skvělý způsob, jak si atraktivně zpestřit jídelníček zeleninou.
Zeleninové karbanátky

Kedlubna je nutričně zajímavá košťálová zelenina, kterou si můžete dopřát jak syrovou, tak tepelně upravenou. Je nízkokalorická, bohatá na minerální látky, obsahuje hodně vlákniny a je velmi praktická na přípravu. Během chvíle z ní připravíte různě ochucené karbanátky nebo placičky.

Na 6 středních karbanátků budete potřebovat

  • 2 na hrubo nastrouhané kedlubny (bylo to asi 320 g)
  • 2 vejce
  • 5 lžic křupavé kukuřičné strouhanky (20 g)
  • Sůl, špetku muškátového květu a další koření dle chuti
  • Přepuštěné máslo nebo kokosový olej na smažení (mají vysoký kouřový bod)

Postup

  1. Kedlubnu oloupejte nožem a nastrouhejte na hrubo. Posolte a nechte "vypotit". Rukou z ní po chvíli vymačkejte vodu.
  2. Vejce ušlehejte do husté pěny.
  3. Smíchejte vaječnou pěnu s kedlubnou, zahustěte kukuřičnou strouhankou, ochuťte solí a kořením, směs propracujte, aby se dobře propojila a rukou vytvarujte karbanátky.
  4. Opečte z obou stran na vhodném tuku.

Toto je základ kedlubnových karbanátků. Já je ráda dělám takto jednoduše. Samozřejmě je můžete vylepšit o další ingredience, například hrst nasekaných zelených bylinek, česnek nebo předem orestovanou cibulku.

Jak připravit jogurtový dip?

Hustý bílý jogurt řeckého typu smíchejte s trochou olivového oleje, citronovou šťávou, ochuťte solí, pepřem a přidejte na jemno nasekané zelené bylinky. Samozřejmě můžete přidat i česnek.

Čerstvě opečené teplé placičky namočené v domácím vychlazeném jogurtovém dipu. Výborná kombinace :)

Jak dodáte receptům božskou chuť, za kterou vás budou na rukou nosit? 🙂 Díky nejvoňavějšímu koření, co znám. Můžu jen doporučit! 💛 Já ho nakupuji ZDE: Koření od Davídka - koření bez soli a glutamátu.


Karbanátky z kedlubny

Na hrubo nastrouhanou kedlubnu posolte a nechte chvíli odpočinout. Pustí vodu, kterou pak přes sítko vymačkejte.

 
Kedlubna recept

Těsto je měkčí, karbanátky se musí tvarovat jemně, přesto to jde lehce. Pokud by těsto nedrželo pohromadě, musíte ho ještě trochu zahustit. Pomoci může i lžíce jemně mletých ovesných vloček, které mají schopnost do sebe natáhnout přebytečnou tekutinu.

 
Jak udělat jedlubnové karbanátky

S domácím jogurtovým dipem chutnají nejlépe :)

 

Uvařeno? Vyfoceno? Ukažte! 🙂  Označte ve Stories můj instagramový profil @kamilametzova.cz a hned se o tom dozvím. Nebo napište komentář. Vaše Kamila.

Nové recepty každý měsíc do e-mailu?

 Vyzkoušeli jste? Chcete k receptu něco dodat?