Děti po mně občas chtějí uvařit frankfurtskou “párkovou polévku”. Pamatují si ji hlavně ze školky. Některé verze “párkových polévek” ze školní jídelny si já osobně pamatuji jako né moc chutné. Byly řídké, mastné…
Uvařila jsem vylepšenou verzi tradiční frankfurtské polévky. V čem je zajímavá?
- Obsahuje kvalitní párky bez konzervantů
- Je zahuštěná bezlepkovou luštěninovou moukou z červené čočky
- Zakomponovala jsem do ní výživnou cizrnu
- Často ji zjemňuji krémovou rostlinnou smetanou
Ingredience (4 porce)
- 4 střední brambory
- 3 kvalitní párky s vysokým obsahem masa (použila jsem párky bez chemických konzervantů a barviv)
- 1 větší cibule
- 3/4 l vývaru (další dle potřeby)
- 150 g uvařené hotové cizrny
- 2 až 3 lžíce mouky z červené čočky
- 100 až 150 ml smetany nebo rostlinné smetany (dle preference)
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- Rostlinný olej nebo přepuštěné máslo Ghí
- Sůl, pepř
- Zelené bylinky dle chuti (petrželka, řeřicha, libeček atd.)
Postup
- Cibuli nakrájím na drobné kousky, brambory na menší kostičky, párky na slabší kolečka.
- V hrnci orestuji cibulku, přidám párky a také je orestuji. Zasypu paprikou, promíchám a zaliju vývarem. Dle potřeby trochu osolím.
- Ve skleničce si v trošce vody rozmíchám mouku z červené čočky do hladka a přiliju ji do hrnce asi po 5 minutách od začátku vaření brambor. V této fázi přidám i uvařenou cizrnu. Promíchám a nechám vařit do změknutí brambor.
- Na závěr zjemním smetanou. Buď tradiční 12% nebo rostlinnou smetanou neutrální chuti. Hodí je většina rostlinných smetan kromě kokosové.🙂
TIP
Když používám tradiční smetanu, mouku rozmíchám rovnou v ní a přilévám ji do hrnce v polovině vaření. Rostlinnou smetanu dávám do receptu raději až ke konci a nechám jen krátce probublat.
> ☝️Máte rádi syté polévky s chutí papriky? Doporučuji vyzkoušet také tuto gulášovou polévku s bio hovězím masem
Ať se vám polévky povedou! 🙂