Tradiční cornflakes řízky jsou stejné jako tradiční řízky v trojobalu, jen se místo strouhanky použijí nadrcené lupínky. Řízky se následně smaží v oleji. To každému nemusí z různých (nutričních či zdravotních) důvodů vyhovovat.
Tento recept je jiný. Řízky se nejdříve naloží do jogurtové marinády a pak už jen obalí v kukuřičných lupíncích. Takto se pak dají snadno upéct v troubě.
Zkoušela jsem je péct zcela bez oleje a tato metoda prošla. O něco lepší je ale řízky položit na pečící papír potřený olejem, případně je trochu “zacáknout” olejem. To už záleží na vás.
Mně se na tomto receptu líbí jednoduchost a rychlost přípravy.👍
Ingredience
- 500 g prsních kuřecích řízků (použila jsem slabší plátky „vnitřní filet“)
- 1 kelímek hustého bílého jogurtu (cca 200 g)
- Sůl, pepř
- 2 stroužky česneku
- Zelené bylinky dle chuti
- Kukuřičné lupínky (stačilo mi něco přes 100 g)
- Olivový olej
Postup
- Připravte si prsní filety. Pokud jsou velké a silné, rozkrájejte je podle toho, zda chcete větší řízky nebo naopak menší řízečky.
- Smíchejte ingredience na jogurtovou marinádu. Mně se osvědčila sůl, pepř, česnek, případně na drobno nesekané čerstvé zelené bylinky.
- Řízky jeden po druhém namočím do marinády, naskládám na sebe do dózy. Zavřu nebo překryju fólií a nechám alespoň hodinu marinovat. Ideálně však přes noc.
- Kukuřičné lupínky si nadrtím. Můžete je dát do pytlíku a přes utěrku nadrtit paličkou na maso. Já jsem je párkrát projela v malém robotu. Maso obalím v lupíncích a skládám na nepřilnavý plech nebo plech vyložený pečícím papírem, který je dobré potřít olejem. Jde to ale i bez toho.
- Peču na 190 stupňů asi 25 minut. V tomto je dobré se řídit vlastní troubou a také tloušťkou masa. Menší a slabší kousky masa se pečou kratší dobu.
Jako přílohu jsem zvolila malé brambory vařené ve slupce smíchané s krátce podušeným hráškem, máslem a petrželkou. Hodí se také výborně batátovo-bramborová kaše nebo zeleninový salát.🙂
> ☝️Další jídlo, které se dá místo smažení na pánvi připravit v troubě je tento obalovaný květák pečený v troubě.🙂
TIPY
- Jogurtovou marinádu můžete připravit pokaždé jinak a získat jinou výslednou chuť. Přidáním pálivé papriky docílíte pikantní chuti, koření tandoori masala zase zajistí orientální chuť.
- Pokud je na vás chuť čerstvého česneku příliš intenzivní, použijte sušený česnek.
- Kukuřičné lupínky lze sehnat v různých variantách. Např. bez cukru v bio kvalitě.
- Když vám nějaký upečený řízeček zbyde, můžete ho později opéct na pánvi. Bude extra křupavý.
Ať se vám jídlo povede!🙂