Ze zdravotního či výživového hlediska mohu říct, že zeleninu je nejlepší konzumovat buď v syrovém stavu nebo šetrně tepelně upravenou. Podušenou, či na páře. Občas ale vyloženě dostanu chuť na jídla typu obalovaný celer, obalovaná cuketa, mrkvové placičky. Naprosto u mě vyhrává obalovaný květák. Zároveň ale nesnáším smažení. Můžu mít sebelepší olej, který se nepřepaluje, stejně se to ale trochu přepaluje a jde z toho takový ten smaženkový odér, kterým načuchnu já, závěs a asi všechno doma a musim pak pro jistotu odpojit požární hlásič.
Obalovaného květáku se ovšem jen tak nevzdám, tak jsem ho začala péct v troubě. Je to geniální.
Výsledkem jsou zlatavé křupavé nemastné růžičky květáku, které jsou vynikající nejen teplé, ale i studené. Dokážu si je představit i jako vhodné jídlo do krabičky někam s sebou.
Výhoda je také to, že při pečení v troubě nevznikají tak vysoké teploty jako při smažení, takže se lze lépe vyhnout vzniku toxických látek.
Květák do trouby a už nikdy jinak! 🙂
Sdílet recept myšičky na: